WK 2022 boycot of meeliften op oranjegekte?

In 2022 spelen nationale mannenteams van landen die aangesloten zijn bij de FIFA de 22ste editie van het vierjaarlijks toernooi in Qatar. Het FIFA wereldkampioenschap voetbal 2022 vindt plaats op zondag 20 november tot zondag 18 december.

Omstreden WK voetbal 2022 in Qatar: moet je meeliften op de oranjegekte of boycotten?

Vanwege mensenrechtenschendingen van arbeidsmigranten gaan verschillende KNVB sponsoren niet naar Qatar. Een ander gevoelig punt bij het WK 2022 in Qatar is homoseksualiteit. Maar dat hoeft niet te betekenen dat het WK 2022 van de marketingkalender verdwijnt. Wat worden de beste WK 2022 premiums en campagnes?

Oranje inhakers WK 2022

Supermarkten geven normaliter miljoenen uit aan reclamecampagnes rondom het WK. In mei van dit jaar zegt Lidl tegen het FD het “ongepast” te vinden om “een grote campagne op te tuigen”. Albert Heijn denkt nog na over de manier waarop ze invulling gaan geven aan het sportevenement. Voor enkele gokbedrijven is het niet meeliften op de oranjegekte een brug te ver. KNVB sponsors De Nederlandse Loterij en Bitvavo hebben dat besluit nog niet genomen. Maar er is wel een groot fanevenement in de Johan Cruijf Arena gepland om het toernooi in Nederland te beleven.

Inhaken of boycotten?

Volgens mensenrechtenorganisaties zal een boycot van het WK de arbeidsomstandigheden in Qatar niet verbeteren. Ruud Bosgraaf van Amnesty International zegt hierover: “Stel dat een boycot succesvol zou zijn: dan zal een deel van de arbeidsmigranten naar huis worden gestuurd en raken zij hun loon kwijt. Hoe weinig het ook is, dat inkomen hebben zij en hun families hard nodig.” Onze eigen KNVB zegt over het WK in Qatar: De Nederlandse voetbalbond is nooit voorstander geweest van een WK in Qatar, maar ziet een boycot niet zitten.

Lees ook:  Op Dunkin’ geïnspireerd hondenspeelgoed voor donateurswerving

WK 2022 boycot merchandise

Een van de leuke dingen van het WK voetbal is de merchandise, voetbal premiums en het verkleden. Een sportevenement van deze omvang dat zoveel kijkers trekt, is om die reden ook een uitgelezen kans om kleur te bekennen. Tijdens het WK kun je als merk of werkgever ook een statement maken vanuit je maatschappelijke rol. Bijvoorbeeld met het demonstratief uitdelen van zwarte rouwbandjes voor de meer dan 6.500 arbeidsmigranten die zijn overleden. Of een speciale boycot-variant WK 2022 merchandise.

Tenminste, als zoiets aansluit bij de kernwaarden van jullie bedrijf. Want wat is erger dan publiciteitsgeile opportunistische hypocrisie in de hyperbewuste tijdsgeest waar we nu in leven?