Duurzame merchandise lijn opzetten voor je bedrijf

Is dit de meest duurzame manier om een private label kledinglijn of branded merch te ontwikkelen?

Vintage tweedehands kleding als grondstof een duurzame merchandise lijn opzetten

Branded merch / promo kleding die goed zit en leuk staat is een communicatie- en loyaltytool van formaat! Jarenlang doet ’t zijn werk. Dit jaar valt mij op dat bedrijven met tweedehands kleding een duurzame merchandise lijn opzetten. 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen, een groeiende textiel berg, retro tweedehands kleding en succesvolle marketing campagnes met branded merchandise. Als je deze trends met elkaar combineert lijkt het antwoord op de som zo simpel, dat je je afvraagt waarom het zo lang heeft geduurd voor we de eerste voorbeelden gingen opmerken.

Branded merchandise

Meer communiceren over duurzame initiatieven, kan direct met duurzame promotie-artikelen. Promotioneel textiel moet nuttig, relevant, duurzaam en verantwoord zijn. Als je textiel op een slimme manier inzet voor de promotie van je merk moet je ook op de hoogte zijn van mode- en retailtrends. Fancollecties of streetwear is de laatste jaren zo’n trend waar menig merk, niet altijd even succesvol, op inspeelt. Want zoals met alle promotieartikelen loert het (maatschappelijk) bezwaar om de hoek: zitten we hier wel op te wachten? 

Zie bijvoorbeeld de AH fancollectie. Kansloze na-aperij was de kritiek, maar ook waren er zorgen over duurzaamheid. Want al was het gebruikte materiaal duurzaam, de vraag blijft: hoe vaak draag je nu zoiets? Dus kijk niet alleen naar de supply chain en trends, maar vraag je ook af: is het voor ons relevant?

Tweedehands kleding

Gebruikte kleding is allang niet meer iets voor de alternatieve student met te weinig geld. De handel in tweedehands kleding is groot en groeit. In 2020 werd het aantal shoppers dat voor het eerst tweedehands kleding kocht geschat op 16 miljoen, in 2021 was dat aantal explosief gegroeid naar 90 miljoen! Kennisplatform Cross-Border Ecommerce Europe berekende in 2021 voor hun TOP 100 cross-border duurzame marktplaatsen rapport dat er in de Europese markt voor ‘occasion-kleding’ over enkele jaren 34 miljard euro omgaat.

Lees ook:  Lidl logo sokken kopen? Good luck!

Partners

Succesvolle platformen als Vestiaire Collective, Vinted en ThredUp spelen in op deze toename in vraag door handige oplossingen te bieden waarmee mensen hun oude kleding kunnen kopen of verkopen. Wil je als bedrijf een duurzame merchandise lijn opzetten? Dan zijn dergelijke platformen ideale partners. Maar ook afvalverwerkers zoals PreZero en product designers gespecialiseerd in circulaire producten maken fantastische circulaire relatiegeschenken. Zo kun je oude reclamezeilen en spandoeken laten recyclen tot designer draagtas, goodiebag of sporttas.

Merchandise gemaakt van tweedehands kleding

Dus hoe ziet zoiets er dan uit? Een paar inspirerende business cases waar we kort geleden nog aandacht aan hebben besteed op ons blog:

Heinz heeft in samenwerking met ThredUp tweedehands designerkleding versiert met een ketchup vlek voor hun limited edition Heinz “Vintage Drip” kledingcollectie.

NS maakt laptoptassen van oude bedrijfskleding en verwerkt restmateriaal uit uitgerangeerde wagons.

A&W Restaurants maakt gewoon een eigen kringloopwinkel