Een ‘sponsored’ schooluniform? Waarom niet?

Dezer dagen lees ik in de kranten weer veel over de strijd tegen ‘kansenongelijkheid’ in het Nederlandse schoolsysteem. Persoonlijk ben ik geschokt, dat blijkbaar zoveel kinderen de basisschool verlaten zonder adequaat te kunnen lezen en rekenen – en zonder basale algemene ontwikkeling. Kijk naar de quiz-prestaties van (semi)BN’ers op tv en huiver. 

Schooluniformen moeten verplicht worden

Ik vraag me dan geregeld af waarom geen van die wereldverbeteraars pleit voor het invoeren van het schooluniform. In veel landen is het dragen van een schooluniform in het basis- en voortgezet onderwijs heel normaal, niet in de laatste plaats in landen met een hoge PISA-score. Zo’n uniform neemt effectief zichtbare verschillen tussen elite- en kwetsbare kinderen weg, en voorkomt ook pesten vanwege ‘rare’ kleding.

schooluniform gender neutraal
Gender neutraal schooluniform

Het kan zelfs een oplossing zijn voor moderne gender-verschillen, zie hierboven! Het is goed voor het groepsgevoel en het is bovendien makkelijk (zeker als je dochters van een zekere leeftijd hebt!) omdat je ’s ochtends geen tijd kwijt bent met het (helpen) zoeken naar een geschikte outfit. 

Schooluniform tradities

Van Engeland tot Maleisië kent elk land zijn eigen regels en tradities. Het uniform van rijke privé-scholen zal duur zijn (in het Verenigd Koninkrijk wordt momenteel veel geklaagd door steeds armere ouders) maar kan ook simpel bestaan uit een uniforme jeans met t-shirt of sweater, of rokje met polo. En het biedt ook mogelijkheden!

Een schooluniform sponsor, kledingsponsor bij sportverenigingen normaalste zaak van de wereld!

Ik kwam op deze blogpost over een schooluniform sponsor omdat ik in de vakpers zag hoe onze collega’s in de USA wijzen op het feit dat het weer ‘back to school’ tijd is. Je ziet allerlei aanbiedingen – bijvoorbeeld aan scholen om zélf wat extra te verdienen door een eigen ‘uniform’ met het school-logo te laten maken en dat te verkopen aan de ouders (dan wel gratis weg te geven aan hun kwetsbaarder evenknieën). Je ziet ook dat bijvoorbeeld een lokale accountant of fiscalist de school sponsort door (een deel van) het schooluniform voor haar rekening te nemen. 

Lees ook:  's Werelds eerste augmented reality promo t-shirt: Teemoji

Ach ja, natuurlijk.

Maar wij doen dat toch ook hier met sportclubs? Deze sponsoringen bestaan vaak uit gratis kleding met logo bedrukking. Dat vinden we heel gewoon. Waarom eigenlijk niet met en voor scholen?Ik denk dat die nieuwe school in Almere onmiddellijk ‘JA!” zegt tegen een sponsor van het schooluniform!