Zijn kerstpakketten verplicht?

Nope! In principe zijn werkgevers niet verplicht om kerstpakketten aan hun personeel te geven. Maar er zijn weinig bedrijven die deze kans om hun medewerkers te bedanken onbenut laten!

Is een werkgever verplicht om kerstpakketten te geven?

Het korte antwoord op deze vraag is dus: nee. Kerstpakketten geven is niet verplicht. Het kerstpakket is geen wettelijk recht, net als een eindejaarsuitkering, winstdeling of een eindejaarsbonus. Heel soms komt het dan ook voor dat werkgevers niet anders kunnen, dan het kerstpakket afschaffen. En dat mag dus. Toch rekenen werknemers vaak wel op een kerstpakket.

Is een kerstpakket onderdeel van arbeidsvoorwaarden?

Het kan zijn bij sommige bedrijven dat het kerstpakket wel een verplichting is, en soms zie je het ook wel eens vermeldt op vacatures. Dat klinkt aan de ene kant misschien een beetje vreemd, want waarom zou je een kerstpakket geven verplichten? Aan de andere kant geeft het ook wel aan dat dit bedrijf waardering zeer serieus neemt. Het is een vaste traditie, en maakt onderdeel uit van de arbeidsvoorwaarden. Eigenlijk net als de ‘gratis koffie en thee’ en andere tertiaire arbeidsvoorwaarden. Check daarom bij twijfel even jullie cao, het personeelsreglement of de arbeidsvoorwaarden.

Geen kerst zonder kerstpakket

Het gebeurt niet vaak, maar wanneer mensen geen kerstpakketten krijgen valt dat meestal niet in goede aarde. Bijna altijd levert het negatieve PR en teleurgesteld personeel op. In 2020 kregen medewerkers van de NS geen kerstpakket. Onsympathiek en hartverscheurend was het oordeel van vakbondsbestuurder Henri Janssen van FNV Spoor. Daarom: een kerstpakket geven is niet verplicht, maar wel aan te raden. Gelukkig krijgen de meeste werknemers wel een kerstgeschenk of pakket. 

Gemiddelde prijs van kerstpakketten

Goed, de meeste bedrijven zullen het kerstpakket dus liever niet willen overslaan. Maar wat geven ze er dan aan uit? Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde waarde van een kerstpakket schommelt rond de € 50. Verder weten we dat de goedkoopste kerstpakketten ongeveer €10 kosten, en de duurste kerstpakketten rond de 150 euro per stuk.

Koop jij kerstpakketten voor je personeel? Dan moet je rekening houden met de werkkostenregeling (WKR) en de omzetbelasting (BTW). Lees hier alles + rekenvoorbeelden over belasting en kerstpakketten.