Beschaafd relatiegeschenk

Je zoekt een beschaafd relatiegeschenk. Tsja. Welke beelden komen er vandaag de dag in je op als je denkt aan ‘relatiegeschenken’? Ik zie als eerste een ‘corporate gift box’ voor me, gevuld met allerlei wannahaves, al dan niet door de ontvanger zelf gekozen uit een keuzemenu. Als tweede beeld zie ik een klein maar fijn doosje, met daarin een luxe vulpen, of een houten kist(je) met drank. 

Zijn dit beschaafde relatiegeschenken? Soms is beschaafd precies wat je nodig hebt, en ook hier hebben wij een perfect idee voor. Wie geeft er nog een boek als relatiegeschenk, of als giveaway, wat dat betreft? 

Geef eens een boek

Het relatiegeschenk bestaat al sinds mensenheugenis, zelfs andere dieren geven elkaar cadeautjes.  Met een geschenk wil je je waardering uiten, en de wetenschap heeft vastgesteld – bij mens èn dier – dat geven evolutionair gezien de moeite waard is. En hoe zorgvuldiger het cadeau gekozen is, des te beter werkt het.  Het moet in de smaak vallen bij de ontvanger, en het moet passen bij het beeld dat de gever van zichzelf wil schetsen, het verhaal dat zij of hij ophangt voor de buitenwereld.   

Ga nu eens een paar regels terug, naar de vraag welk beeld als eerste in je opkomt bij de begrippen relatiegeschenk en promo-giveaway. Dat laatste kerstpakket voor je personeel, laat die iets zien van waar je organisatie voor staat? Of die dure fles whisky voor je beste klant, wat zegt die over de gever? Welk verhaal vertelt die kristallen karaf?

Lees ook:  Boekentip: Giftology.

Boeken vertellen je verhaal 

Een organisatie bestaat bij de gratie van haar ‘verhaal’ of ‘narratief’, zo vertellen ons de managementgoeroes al jaren. “People don’t buy what you do; they buy why you do it. And what you do simply proves what you believe, aldus Simon Sinek. Wat is er meer geschikt kanaal om dat ‘why?’ over te brengen dan een boek? 

eigen boek maken als relatiegeschenk makelaar

Sebastiaan deelde al eens een overzicht met leuke content tips speciaal voor Makelaars die een boek als relatiegeschenk willen laten maken. Maar elke organisatie heeft een geschiedenis, kennis en ervaring, een visie. Dat zijn al vier of vijf onderwerpen voor een boek met een interessant en overtuigend verhaal. Een jubileumboek, een proeve van vakmanschap, een antwoord op de vraag “waarom bestaan wij?”,  verhalen van en over interessante medewerkers, of een inspirerende visie op de toekomst – de mogelijkheden zijn eindeloos.

Op internet vind je legio aanbieders die je graag helpen om zo’n boek te schrijven en uit te geven – als coffee table luxe editie, als pocket of zelfs als e-book. En de content kun je natuurlijk ook gebruiken voor je site, je nieuwsbrief, of zelfs in een podcast. Geen inspiratie, of kleiner budget? Geen probleem, er is altijd nog bol of:

bekijk de top 5 beste business boeken van dit moment