Pracht aan de gracht

Stijlvol relatiegeschenk idee voor buitenlandse relaties

Amsterdam groeide voor en in de Gouden Eeuw in een rap tempo. De handel bloeide, en de stad trok vele nieuwkomers aan, arm zowel als rijk. Aan de plattegrond van de binnenstad kun je de organische groei nog goed aflezen. Vanuit de oudste kern werden steeds nieuwe grachten gegraven: de Herengracht, de Keizersgracht, de Prinsengracht. 

Die grachten waren zowel ontwateringskanaal als transportroute en rijke kooplieden bouwden er hun statige grachtenpaleizen op miljoenen palen, die een fundament boden in de drassige bodem. 

Grachtenhuizen / Amsterdam Canal Houses is een prachtig fotoboek over de patriciërhuizen in hartje Amsterdam.

In een nieuw boek gunt fotograaf Arjan Bronkhorst ons een bijzonder kijkje achter de gevels van de wereldberoemde patriciërhuizen in hartje Amsterdam. En wat blijkt: de gouden eeuw leeft hier nog volop. Er onthult zich veel pracht en praal aan de toeschouwer: trappenhuizen rijkelijk versierd met stucwerk, weelderige wand- en plafondschilderingen, exquise meubels. 

Levende monumenten

In die weelde portretteert Bronkhorst ook de bewoners van nu – nog de helft van de 30 grachtenpanden in dit fraaie boek is in particulier bezit. De auteurs Marc van den Eerenbeemt en Koos de Wilt presenteren de bewoners in de context van de geschiedenis van elk huis. Zo kocht Elise Wessels-Van Houdt met haar man twee huizen naast elkaar aan de Keizersgracht – in het ene woont ze met haar gezin, in het andere heeft ze een museum ingericht voor haar verzameling Japanse tekeningen. Toen de panden in 2005 werden aangekocht waren ze in slechte staat, vertelt de eigenaar. Een langdurige restauratie en renovatie bleken noodzakelijk – een kostbaar project. 

Lees ook:  Atlas Obscura, #1 New York Times Best Seller & wonderlijk relatiegeschenk boek

De huidige eigenaren van de grachtenpanden beseffen maar al te goed wat een zware verantwoordelijkheid zij dragen om dit waardevolle cultureel erfgoed veilig te stellen. Filmproducenten Matthijs van Heijningen en Guurtje Buddenberg vertellen in het boek dat het huis waarin zij wonen en werken gebouwd werd door Cornelius Pieterszoon Hooft (1547-1626), visboer en burgemeester van Amsterdam. Zij kochten het in 1999 als een bouwval van de Universiteit van Amsterdam, en de uitdaging bij de restauratie was recht te doen aan de historie van het huis, en het toch bewoonbaar te maken. Het was overigens niet de eerste grote verbouwing die het pand moest ondergaan: de zandstenen gevel, het rijke stucwerk en het marmer in de gang dateren van rond 1755. 

Alles verandert, alles blijft hetzelfde

In een haast emotionele inleiding beschrijft architectuurhistoricus prof. Dr. Gabri van Tussenbroek hoe de gebouwen als het ware gegroeid zijn. Ze werden door de eeuwen heen keer op keer verbouwd, aangepast en veranderd. Elke nieuwe bewoner heeft bewust of onbewust zijn eigen stempel op het huis gedrukt. Maar ondanks alle aanpassingen is er niet veel veranderd in het stadsbeeld, zegt van Tussenbroek.

Amsterdamse grachtenpanden fotoboek voor buitenlandse relaties

Een prachtig fotoboek, dat ook een stijlvol relatiegeschenk kan zijn, zeker ook voor buitenlandse relaties. Ik ben er zelf heel blij mee – mijn overgrootvader werd aan de Herengracht geboren.

Arjan Bronkhorst, Marc van den Eerenbeemt, Koos de Wilt:

Grachtenhuizen / Amsterdam canal houses.

Lectura Cultura, 416 pagina’s met 350 foto’s.