Inclusiefje: een soort aaibare Loesje

Verbeter diversiteit en inclusiviteit met posters, stickers en kaarten van inclusiefje

Af en toe word ik ontroerd door de goede bedoelingen van mensen, zeker als ze nog jong(er dan ik) zijn. Zo voelde ik iets warms opborrelen onder mijn middenrif, en werden mijn ogen vochtig, toen ik ineens een boodschap van  inclusiefje op mijn scherm zag verschijnen. 

inclusief je mee?

Dat inclusiefje is een initiatief van een groepje (eeuwig?) jongeren dat zich voorstelt als “Brief van de Koning en Vormklever. De Man van Taal heeft de Engelse teksten verzorgd”. Na enig zoekwerk kon ik dit raadseltje oplossen: het zijn resp.  de twitteraars @vormklever.studio, dichteres @merelmorre, fotografe @lidylathouwers en de vertaler blijkt Hans van der Gaarden.

inclusiefje poster vooroordeel diversiteit

Inspirerende diversiteit en inclusiviteit quotes 

Waarom inclusiefje ontstaan is? Nou, midden 2020 vroegen deze jongelui zich af, hoe zij met hun talenten zouden kunnen bijdragen aan de verspreiding en promotie van “diversiteit en inclusie”. 

Ik word daar altijd een beetje ibbel van – als dat leidt tot dekolonisatietoolkits bijvoorbeeld, die eerder homogeniseren en polariseren dan omarmen en diversificeren. Maar goed, inclusiefje, hun antwoord op die vraag, is goed bedoeld neem ik maar aan, een soort aaibare Loesje

Download Inclusiefje’s drukklare posterbestanden, social media kits voor je online campagne of bestel kant-en-klare ansichtkaarten en stickers

De site van inclusiefje biedt namelijk net als die ferme meid “Prikkelende oneliners die iedereen gratis kan downloaden en delen. Print er zelf een poster of kaart van. Of je deelt de visuals en stickers op je social media, in een mailing of nieuwsbrief. Zo inclusiefje mee!”

Lees ook:  Inspirerende tips voor effectieve coronacommunicatie

Oh, en mocht je deze boodschappen willen gebruiken in je campagne? Je kunt de inclusiefjes gratis downloaden of kant-en-klaar bestellen op bedrukte stickers en ansichtkaarten. Je betaalt dan alleen de werkelijke productie- en verzendkosten. Inclusiefje wil “heel graag delen, maar niets verdienen”, natuurlijk. Misschien moeten ze deze eens sturen naar de chief diversity officer van de UvA:

diversiteit poster

Diversiteit en inclusiviteit geen topprioriteit op werkvloer

Onderzoeksbureau Berenschot publiceerde in 2020 een studie waaruit blijkt dat slechts 20 procent van de bedrijven in Nederland een actief diversiteitsbeleid voert. Hoogleraar sociale en organisatiepsyschologie Jojanneke van der Toorn pleit ervoor dat bedrijven echt met een structureel en duurzaam diversiteits- en inclusiviteitsbeleid aan de slag moeten. Ik vind het ook wel een idee voor de afdeling communicatie van Amsterdam, die zullen ervan smullen. Maar alle gekheid op een stokje: denk hier eens lateraal over na.