We zijn er inmiddels aan gewend geraakt: ‘groene’ activisten die op allerlei manieren fysiek verzetten tegen het vermeende misbruik van ‘fossiele brandstoffen’. Zonder dat er echt minder olie, gas en steenkool ver- en gebruikt wordt, slagen ze er toch in, enthousiast geholpen door de media, om consumenten, overheden en zeker het bedrijfsleven een enorm schuldgevoel aan te praten. Iedereen en alles moet ‘groen ’worden, of in elk geval lijken.
Natuurlijk wordt er ‘her en der’ ook serieus werk gemaakt van bezuinigingen, besparingen en andere ‘transities’ naar een andere manier van produceren en consumeren. Maar daarbij worden leugentjes-om-bestwil niet gemeden – we hebben hier al vaker gewezen op voorbeelden van ‘greenwashing’, ook in onze branche.
Is afzien van branded merchandise ‘groen’?
Al enkele jaren zien we voorbeelden van deugdzame inzet/afzien van promotionele swag voorbij komen. Maar niet altijd succesvol: denk aan Givsly. Maar allereerst zorgen we dat onze promo’s en relatiegeschenken aan strikte milieu- en andere eisen voldoen. Een interessant voorbeeld dat ik dezer dagen tegenkwam, zette me aan het denken.
Hoewel XR in Eindhoven wel protesteerde tegen privé vliegtuigen en overbodig geachte toeristische (vlieg)reizen, heb ik ze nog nooit kunnen betrappen op fysieke blokkades van… reisorganisaties. Dat is eigenlijk best raar (ik hoop niet dat ik ze op een idee breng).
Geen swag meer, want dat bespaart uitstoot equivalent van 10 miljoen autokilometers
treadright
TTC oftewel The Travel Corporation is een grote Amerikaanse touroperator, die zojuist aankondigde dat zij/het niet langer branded merchandise zal afnemen en uitdelen, omdat de organisatie op termijn geheel klimaatneutraal wil worden. Het marketing budget dat daarvoor tot heden begroot werd, zal TTC herbestemmen voor projecten die klimaatverandering tegengaan.
Het bedrijf zegt dat ze zorgvuldig hebben geanalyseerd welke ‘overbodige CO2-emissies’ het veroorzaakt. Conclusie (van deze REISorganisatie!): afzien van t-shirts, totes en andere swag betekent een vermindering van hun CO2-emissie, gelijk aan die van 10 miljoen autokilometers per jaar.
Laaghangend fruit
Nou, dat was even een fraai citaat voor hun ‘wij zijn groen’ campagne, dat daar in die analyse stond. 10 miljoen kilometer uitstoot bespaard! Dat klinkt goed!
Mag ik mijn wenkbrauwen optrekken bij het lezen van zo’n bericht? Hoeveel uitstoot veroorzaakt een vluchtje naar Hawaii met een Boeing 737 – als die niet halverwege verongelukt?
Het klinkt leuk en kost – op het eerste gezicht – niets, afzien van promo’s en relatiegeschenken. Maar ik vind het een mooi voorbeeld van goedkope greenwashing. Ik boek bij dat bedrijf voorlopig geen reisje, zelfs niet naar Hawaii.