Ook in onze promotionele-productenbranche wordt steeds vaker geschermd met etiketten als ‘duurzaam’ en ‘ecologisch verantwoord’. De vraag rijst: zijn die claims wel terecht? En als ik dan als leverancier mijn klanten iets écht duurzaams aan wil bieden, hoe kan ik dat dan garanderen?
Bestaat er zoiets als duurzame relatiegeschenken, en wat is greenwashing?
Bij een ‘duur’ relatiegeschenk is zo’n verzekering misschien redelijk simpel te geven, maar neem de giveaways bij evenementen. Sowieso staan grote evenementen in een kwade reuk (vergeef me de ‘pun’:D) vanwege de milieu- en klimaatschade die zij veroorzaken in de vorm van emissies als gevolg van reizen, onderdak, voedselverspilling en energieverbruik. Een beetje Europese conferentie blijkt gemiddeld zo’n 455 ton broeikasgas te veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat giveaways op zijn best een jaar lang bewaard blijven ( zie hierna onder ‘greenwashing’!) Volgens het Advertising Specialty Institute wordt slechts een op de vijf giveaway’s langer gebruikt, meer dan de helft wordt weggegeven en 23% wordt weggegooid. En dan hebben we het nog niet over de verpakking van de goodies: die verdwijnt meteen in de prullenbak of – erger – op straat.
Een cadeau kiezen is al moeilijk..
Een geschikt en verantwoord relatiegeschenk aanbieden en selecteren is lastig. Het waardevolle cadeau van de één is voor een ander rommel. Bij event-swag hebben we het vaak over goed bedoelde rommel. Zelf hanteer ik altijd drie cruciale criteria:
- Welke impact hebben producten op onze aarde, van ontwerp tot en met distributie en recycling (of verbranding)?
- Hoe ethisch verantwoord zijn ze, qua grondstoffen(gebruik), productiewijzen, inkoop en verkoop in de hele keten?
- Begeerlijkheid en relevantie: gaat het om kwaliteitsproducten die esthetisch fraai zijn vormgegeven en/of waar je iets aan hebt? Kan de ontvanger er lang plezier van hebben of zijn ze voor eenmalig ge- dan wel verbruik?
Misschien lijkt dat ingewikkeld, maar er zijn best simpele manieren om die criteria toe te passen bij het bepalen wat je in je assortiment zult opnemen, of als eindklant kunt kiezen. Begin bijvoorbeeld bij een evenement ( of welk relatiegeschenk ook) altijd met een duidelijke definitie van je klant (en haar doelgroep): om wie gaat het? Wat zijn hun interesses en waarden? Verzamel alle relevante gegevens en gebruik die bij je beslissing. Een paar simpele tips
- Zoek dingen die lokaal zijn gemaakt, zodat de transportkosten minimaal zijn.
- Laat ze maken door lokale werkgevers, liefst een die bijv. mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt tewerkstelt.
- Vermijd giveaways die een zware, ingewikkelde of niet-duurzame verpakking nodig hebben. Wat is de verhouding verpakking-inhoud?
- Waar is je promo van gemaakt? Plastic kan niet (of wel), Bamboe is beter (of niet), bio-katoen is prima (of niet, zie verderop).
- Overweeg compensatie te bieden om onontkoombare ecologische voetafdruk te compenseren ( maak van een nadeel een voordeel!).
Pas op voor greenwashing
Ook in onze branche zie je al veel spelers die hun ‘groen zijn’ benaderukken of zelfs als USP gebruiken. Hun catalogus bulkt van de nuttige relatiegeschenken, gemaakt van gerecyclede dan wel recyclebare materialen. Bij nadere inspectie blijkt echter maar al te vaak sprake te zijn van ‘greenwashing’ – al dan niet in commissie, en al dan niet bewust en met minder goede bedoelingen.
Wat is greenwashing?
Greenwashing is een onethische marketingtactiek, waarbij men producten promoot als milieuvriendelijk, ook al zijn ze dat niet of nauwelijks. Hoe belangrijker milieu en klimaat voor de consument werden, groeiden helaas ook deze kwalijke praktijken.
Voorbeelden greenwashing
Zo wil men nogal eens eventuele schadelijke effecten van grondstoffen of ketenpartners verhullen of verzwijgen. Zo werden in de VS bamboekledingfabrikanten schuldig bevonden aan greenwashing toen zij kunstzijden producten op de markt brachten als gemaakt van bamboevezels, een op zich duurzaam materiaal. Maar van bamboe gemaakte viscose bevat ook het giftige koolstofdisulfide, dat eventuele positieve effecten van het gebruik van bamboevezels teniet doet.
Biologisch katoen klinkt goed, maar zelfs als er minimale pesticiden gebruikt zijn is katoen nog steeds een extreem dorstig materiaal. En alle textielafval vormt als zodanig al een enorm probleem voor de kledingindustrie. H&M, Uniqlo en Zara zijn, zelfs waar zij trots hun ecologische ziel promoten, betrapt op het bewust verbergen van de kwalijke aspecten van hun enorme hoeveelheden afval.
Certificeringen
Naast verschillende eco certificaten als GOTS, OCS Blended, OCS 100 en Oeko tex zijn promotietextiel leveranciers aangesloten bij de Fair Wear Foundation. Zo ook de Belgische leverancier Stanley Stella, deze stond bekend als een hip en duurzaam promotioneel textiel merk. Tot een recent Brits kledingschandaal aan het licht kwam (The Guardian) rond de onderbetaling, uitbuiting en verbale mishandeling van Stanley Stella-kledingmakers in Bangladesh. Zo kwam de Klimaatdrammertrui van D66 in een kwaad daglicht te staan. We zien de laatste 4-5 jaar ook langzaam maar zeker relatiegeschenk leveranciers met een B Corp certificering opduiken.
Conclusie
Met andere woorden: de aanwezigheid van één duurzaam materiaal in een giveaway betekent niet altijd dat het qua totale impact echt ‘milieuvriendelijk’ is. En certificaten bieden geen waterdichte garantie. Een zorgvuldige ‘audit’ van grondstoffen en alle aspecten van de totale levenscyclus van de swag is noodzakelijk, wil men echt de claims ‘duurzaam’ en ‘maatschappelijk verantwoord’ waar kunnen maken. Begin eens met een mission statement. En ben je benieuwd hoe milieuvriendelijk jullie promotieartikelen zijn? Met deze methode bereken je de echte milieubelasting van je giveaways en relatiegeschenken.