De toekomst: ‘Verantwoord inkopen van promotionele artikelen’

3BL CSRwire is een ‘dedicated’ content-kanaal  voor (het delen van) belangrijk nieuws van en over organisaties die op MVO en duurzaamheid (CSR) gerichte content willen verspreiden onder journalisten, bloggers, bedrijfsleiders, investeerders, de academische wereld en andere belangrijke belanghebbenden. 

Vanwaar deze eerste paragraaf? Nou, ik las daar over een toch wel interessante publieke verklaring van VMware. VMware is een “leading provider of multi-cloud services for all apps, enabling digital innovation with enterprise control”. Tevens een zelfverklaarde Maatschappelijk Verantwoorde Onderneming, en op 9 november kwamen ze met dit voor ons ( lezers in de branche en opdrachtgevers) interessant ‘mission statement’. De titel luidt: ‘Advancing Our 2030 Agenda by Responsibly Sourcing Promotional Items’.

Mission statement: promotionele artikelen op verantwoorde wijze inkopen

VMware neemt alle ‘purchasing decisions’ compliant aan de eigen strikte invulling van ESG-criteria (Environmental, Social and Governance) en wil dat laten weten ook. Uit die houding volgt deze explicitering van hun stringent geformuleerde beleid rond de inkoop van ‘promotionele producten’ :

“Wij erkennen het belang van promotionele objecten voor ons Merk en hoe relaties ons zien, en dat geldt voor klanten, partners zowel als medewerkers. We erkennen ook dat er potentieel aanzienlijke verspilling en vervuiling het gevolg kan zijn van wat wij bestellen en inkopen. Als verantwoordelijke rentmeesters van ons Merk willen wij de impact ervan op onze planeet optimaal minimaliseren. We zijn dan ook trots en blij aan te kunnen kondigen, dat wij vanaf heden alleen duurzame en verantwoorde promotionele producten en merchandise zullen aanschaffen.

Dat betekent dat wij:

  • Verspillende en vervuilende aanbiedingen zullen negeren en wel ons geld zullen investeren in alternatieven voor promotionele artikelen, zoals GlobalGiving-vouchers en/of het planten van bomen als onderdeel van onze 1t.org-missie ( in 2030 1 miljoen bomen) 
  • Op termijn alleen nog zaken willen doen met ethische leveranciers die 1% voor de planeet ondersteunen
  • Waar mogelijk lokaal zullen inkopen en vervoer door de lucht vermijden om onnodige koolstofemissies te voorkomen”
infographic vmware promotionele artikelen verantwoord inkopen
VMware plaatste bovenstaande infographic bij hun ‘mission statement’ over het verantwoord inkopen van promotionele artikelen

De komende jaren zullen leveranciers van promotionele artikelen steeds vaker met organisaties te maken krijgen die deze en dergelijke eisen stellen. Zij zullen hun assortiment en diensten daarop moeten aanpassen, willen zij overleven. 

Lees ook:  Pinkcube groeit hard, wat is hun geheim?

Voorbeeld

Bekijk als voorbeeld eens hoe de Nederlandse relatiegeschenk leverancier Xindao in 2014 haar “Vision 2020” presenteerde. Een zeer ambitieuze bedrijfsstrategie met als doel:  tegen het jaar 2020 100% duurzaam opereren. Dat doel is iets bijgesteld naar: het duurzaamste en meest sociaal verantwoordelijke bedrijf in de branche te worden.

Dit betekent onder meer dat alle producten worden vervaardigd uit gerecyclede, recyclebare, milieuvriendelijke en gifvrije materialen, zonder het gebruik van PVC, en verpakt in een milieuvriendelijke verpakking.