Geef eens wat zaadbommen cadeau!

Zoek je een groen en duurzaam cadeau? Met de zaadbom ga je succes oogsten!

Bloembommen / zaadbommen in katoenen zakjes als duurzaam cadeau

Zaadbommetjes – ook wel zaadballen of bloembommen genoemd – zijn balletjes van zaden, aarde en klei. Gooi ze in een tuin of stadspark, de regen en het zonlicht doen de rest.

Waarom zijn zaadbommen een duurzaam cadeau?

De laatste (tientallen) jaren is het aantal vrij vliegende insecten tijd met meer dan 75% gedaald. Voor sommige soorten kunnen we deze ontwikkeling verwelkomen – maar we mogen nooit vergeten dat we zonder  voldoende bestuivers niet genoeg te eten zullen krijgen. Zeker wij Nederlanders moeten dan ook Engels raaigras in de ban doen, en meer bloem- en kruidenrijk grasland bevorderen waar we maar kunnen. Ook in jullie eigen tuintjes!

Maar ook buiten onze landsgrenzen bedreigen asfalt, tegels en grootschalige landbouw de biodiversiteit. Dat besef bracht de Franse ingenieurs Hugo en Thomas er eind 2018 toe Grainette op te richten. Hun simpele maar effectieve wapen in de strijd voor méér, méér, méér vliegend ongedierte: de ‘zaadbom’ of in goed Frans ‘la bombe à graines’.

Geschiedenis van de zaadbom

De  achterliggende techniek, permacultuur, gaat terug tot de boeren in het oude Egypte; maar werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw gepopulariseerd door de beroemde Japanse boer Masanobu Fukuoka. De zaadbom is een ​​kleine capsule van plantaardig materiaal, die zaden bevat en die je gewoon op een zonnig plekje op de grond kunt gooien.

Een buitje of wat later begint uit dat zaadje een plant te groeien. Je hoeft de bom niet eens te begraven of bedekken. De capsule biedt bescherming tegen weer, wind en ‘hoger’ ongedierte.

Lees ook:  Correctbook winnaar sociale innovatie prijs 2018

Je kunt zaadbommen gemakkelijk zelf maken. De ingrediënten zijn: klei, beetje water, compost, chilipoeder en natuurlijk zaad.

Leveranciers genoeg

Grainette verpakt haar bloembommen in kraftpapier of katoenen zakjes en doosjes die gepersonaliseerd kunnen worden. Grainette is vooral een participatief avontuur. De oprichters hebben er daarom voor gekozen om samen te werken met bedrijven, instellingen en groepen die hun best willen doen om de zo broodnodige biodiversiteit een boost te geven. In Nederland is Bloompost een perfect alternatief.

zaadbom pakket bestellen

Dit is the bomb!

Kleurrijke zaaibommetjes! In het stijlvolle brievenbusdoosje zitten 9 kleurbommetjes. Elk gevuld met biologische wilde bloemzaadjes. De ontvanger kan de gekleurde bommetjes in de tuin strooien of in een leuke pot op het balkon!

En dan schrijf je zo’n stukje nadat je de Franse Hugo en Thomas leerde kennen – maar denkt: toch even verder kijken. En dan zien we dat Derk, Jan en Torge in Duitsland dezelfde ontdekking deden. En deze eveneens op nuttige manier te gelde hebben weten te maken in hun rol als ‘city gardeners’ or urbane tuinders. Ook zij bieden een keur aan wat zij ‘seed boms’ noemen, die je aan je relaties kunt geven. Individueel bedrukbare jutezakjes gevuld met 5 of 8 zaadballen. Op Etsy ontdekte ik vrolijk gekleurde bloemzaadbommetjes van LaBoutiqueDeLucette.

Guerrilla Gardening cadeau!

Denk je eens in hoe al je relaties en medewerkers een regen van bloembommen op de wereld laten vallen. De bestuivers en het milieu zullen je eeuwig dankbaar zijn.