Met deze methode bereken je de echte milieubelasting van je giveaways en relatiegeschenken
Steeds meer bedrijven zoeken oplossingen voor het verantwoord inkopen van promotionele producten. Een van de belangrijkste ontwikkelingen rond promo’s, goodies en relatiegeschenken is dan ook: wat is de impact op milieu en klimaat van promotie artikelen? Of liever nog van de campagnes die dergelijke artikelen inzetten? Zijn de giveaways recycleerbaar, gemaakt zonder kinderarbeid, van niet al te verre landen gesourcet etc.
BUD : Beau, Utile et Durable
Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, inderdaad. Maar er zijn ondernemingen die niet alleen de daad bij het woord voegen, maar er ook een USP van weten te maken, van hun milieu- en klimaat-footprint. Zoals het Franse Besight, dat (op- mij) indruk maakt, niet alleen door ecologisch verantwoorde producten aan te bieden. Maar ook door een transparante methode te ontwikkelen waarmee de impact van eigen – en andermans! – promo’s gemeten kan worden: de BUD (Beau, Utile et Durable) eco-score.
“Wij ontvingen op een gegeven moment een uitnodiging van een groot bedrijf dat een eco-design boodschap wilde verspreiden, en dat opende onze ogen. We besloten dat wij hun kennis konden koppelen met onze expertise op de markt voor promo’s. En binnen een jaar konden we een eigen assortiment eco-design geschenken op de markt brengen”, vertelt Wilfrid de Conti, mede-oprichter van Besight.
Besight brengt alleen geschenken op de markt met een beperkte impact op het milieu. “Met de focus op welkomstpakketten, maar ook voor bestaande medewerkers. Bijvoorbeeld wanneer er iets te vieren valt zoals geboorte van een kind, prestaties, einde proefperiode, pensionering enzovoorts. Alle momenten waarop je een medewerker kunt bedanken.” De onderneming levert aan het MKB maar ook aan diverse ‘CAC 40’ oftewel grote beursgenoteerde bedrijven.
Wetenschappelijke methode – tegen greenwashing!
De troef van Besight, een echte USP zo blijkt, is hun meetmethode, ontwikkeld in nauwe samenwerking met Crowe-Sustainable Metrics en Veolia France. Volgens hen het eerste meetsysteem dat specifiek is ontworpen voor promotionele producten. Met deze ‘BUD-score’ weten bestellers én ontvangers precies wat de milieu- en klimaatimpact van het geschenk is. De “impactanalisten” van Besight baseren zich op verschillende criteria, zoals: de geschatte levensduur van het object, de CO2 footprint, waar en door wie het gemaakt is, heoeveel transport ervoor nodig is en de recycleerbaarheid ervan. Allemaal op basis van erkende meet- en berekenmethoden.
Een uitgebreide pdf waarin de methode beschreven wordt vind je hier.