Relatiegeschenk ideeën voor de 12 merk archetypes

Ook een ‘merk’ heeft een identiteit en karakter. Ontdek welk relatiegeschenk het beste bij jouw archetype merk past.

De betekenis van archetypen en hoe je ze inzet voor het kiezen van een passend relatiegeschenk

Wel eens van brand archetypes of merk archetypes gehoord? Wij mensen trachten de chaos waarin wij leven te bevatten door alles en iedereen in hokjes te categoriseren. De beroemde psycholoog Carl Jung verzon in dat kader voor zijn soortgenoten een simpel model van persoonlijkheden. Hij stelde dat alle vertegenwoordigers van de soort Homo Sapiens zijn te onderscheiden als een van 12 symbolische archetypen: jij bent óf Rebell, Zauberer, Held, Liebende, Narr, Jedermann, Betreuer, Herrscher, Schöpfer, Unschuldige dan wel Weise. 

Deze indeling in twaalf vakjes bleek enorm populair. Inmiddels zijn er een miljoen verhalen over geschreven, van huis-tuin-en-keukenartikelen tot peer-reviewed wetenschappelijke verhandelingen. En ook hebben velen de link gelegd tussen de persoonlijkheidskenmerken van een mens en die van een merk: ook ‘brands’ zijn te onderscheiden op basis van dezelfde 12 archetypen. Google maar eens merk (of brand) en archetype. Ken als eigenaar van een merk zijn archetypische persoonlijkheid en je zult het veel effectiever promoten, marketen, versterken enzovoorts. Misschien moet je er zelfs rekening mee houden als je een nieuwe medewerker zoekt…

12 merk archetypes

Archetypische relatiegeschenken? 

Een geslaagd relatiegeschenk moet aan allerlei eisen voldoen, zo wordt hier keer op keer gesteld, onderbouwd en geïnstrueerd. Het moet met plezier ontvangen en gebruikt of genoten worden door de ontvanger; het moet ook het beeld/imago van de gever onderstrepen en versterken. Met als uiteindelijke doelstelling blije klanten en een hogere ROI. 

Voordat je besluit om relatiegeschenken rond te sturen moet je voorwerk doen. Wie en wat zijn wij? Hebben wij een sterke merk? Wat is de identiteit van ons merk? Wat is onze boodschap? Wie zijn mijn klanten? Wat zijn hun waarden en overtuigingen? Waarmee kunnen we haar of hem plezieren? Kortom, welk relatiegeschenk past het beste bij jouw merk archetype?

Welk archetype past bij ons merk? 

Negen van de tien consumenten gaan voor ‘echtheid’, voor authenticiteit en betrouwbaarheid bij hun oordeel over een merk en het bijbehorende aanbod. Het bewust en consequent afstemmen van het imago, de identiteit, de daden en de communicatie van je merk op alle niveaus is dan ook cruciaal. Uit onderzoek blijkt dat organisaties die zich consequent gedragen in lijn met hun archetypische identiteit hun herkenbaarheid en imago sterk verbeteren, en daarmee ook hun zakelijke succes vergroten.

Lees ook:  Wat is de definitie van relatiegeschenken? Wat is swag?

Relatiegeschenk = corporate gifting

De eigen ‘persoonlijkheid’ of identiteit van je merk kleurt elke interactie die het heeft met je klanten. Je imago stuurt als het ware alle marketing-, reclame- en promotionele beslissingen. Hoe gaan we om met onze klanten en prospects op social media? Welke toon past bij ons? Hoe richten we onze fysieke en digitale verkooppunten in? 

Het spreekt voor zich dat onze persoonlijkheid, ons archetype, ook de geschenken die wij aan medewerkers, relaties, klanten en prospects geven moet ‘kleuren’. De klant moet ons herkennen als familie, of in elk geval als behorend tot dezelfde ‘tribe’. Om je aan het denken te zetten heb ik vast voorbeelden relatiegeschenken bedacht die zouden passen bij elk merk archetype. Is jullie merk de ‘Onschuldige’ of een ‘Nar’? Verzin dan iets passends voor jouw eigen ‘brand’.

1. Relatiegeschenken voor de Onschuldige

Verspreidt geluk, goedheid, optimisme, veiligheid, romantiek en jeugd. Voorbeelden van ‘onschuldige’ merken zijn: Coca-Cola, Nintendo Wii, Dove. Deze organisatie kenmerkt zich door diepgewortelde waarden en overtuigingen. Zij houdt zich aan de regels, is hoopvol, optimistisch en idealistisch – misschien op het naïeve af. Relatiegeschenken ideeën zijn: Complimentenkaarten, Planten, Zaadbommen (bloemzaad), Groeipapier, Awards, Opblaasbaar speelgoed, Zitzakken, Speelgoed, Goede doelen steunen.

2. Relatiegeschenken voor de Elckerlyc

Elckerlijc (betekent in het modern Nederlands ‘iedereen’ ) zoekt verbinding en verbondenheid; wordt erkend als ondersteunend, trouw en nuchter. Voorbeelden: IKEA, Marktplaats. Relatiegeschenken tips: Vouchers en cadeaukaarten (eigen keuze concept), Spaaracties en loyaliteitsprogramma’s, Bordspellen, Conversation cards.

3. Relatiegeschenken voor de Held

Heeft missie om de wereld een betere plek te maken, is moedig, gedurfd, inspirerend. Voorbeelden van merken zijn: Nike, BMW, G-star Raw. Relatiegeschenken: Goede doelen, Uitwisbaar notitieboekje, Duurzame drinkflessen, Zweetbandjes en bandana met logo, Draagbare fitness trackers zoals een stappenteller of smart watch, Hoodie en baseballcap met logo, Bokshandschoenen, Lifehammer.

Lees ook:  Relatiegeschenken verkopen: hoe doe je dat?

4. Relatiegeschenken voor de Rebel

Stelt autoriteit in vraag en overtreedt de regels; de Rebel hunkert naar revolutie. Voorbeelden van merken zijn: Tesla, Virgin, Harley-Davidson, Diesel. De Rebel hangt graag de bad guy uit, experimenteert met foute campagnes en foute promo’s. Zijn doel is de markt ‘disrupten. ’ Relatiegeschenken ideeën: Zakmessen, Survival kits, Thermoskan, Barbeque, Vuurkorf, Sterke drank.

5. Relatiegeschenken voor de Ontdekkingsreiziger

Vindt inspiratie in risico, ontdekking en de sensatie van nieuwe ervaringen. Voorbeelden van merken zijn: Jeep, Red Bull, bepaalde reisorganisaties. De Ontdekker is authentiek, nieuwsgierig, autonoom en ambitieus. Zoekt nieuwe wegen en stimuleert de klant om haar voorbeeld te volgen. Een geschikt relatiegeschenk is een kompas, telescoop of verrekijker, zelfkennis cursus van bijvoorbeeld The School Of Life, Bootcamp, Survival weekend, Wijnproeverij of kookcursus (het gaat om de beleving met het team of bedrijf).

6. Relatiegeschenken voor de Schepper

Is fantasierijk, inventief en gedreven om dingen van blijvende betekenis en waarde te maken. Voorbeelden: Lego, Lightyear, Adobe. Dit archetype is visionair, fantasierijk en creatief. Denkt in mogelijkheden liever dan onmogelijkheden. Geschikte relatiegeschenken: Lego, Puzzels, Games, Pennen, Notitieboeken, DIY kits, Fotoshoot (team), Puzzel, Cursus naar keuze.

7. Relatiegeschenken voor de Heerser

Creëert orde uit de chaos, controlerend en streng, maar toch verantwoordelijk en georganiseerd. Voorbeelden van merken zijn: Mercedes-Benz, Microsoft, Rolex. Zij wil de controle houden en dingen voor elkaar krijgen. Processen en resultaten verbeteren is haar hoofddoel. Een beetje autoritair maar met veel verantwoordelijkheidsgevoel. Geschikte geschenken maken ontvanger weerbaarder of bevestigen de autoriteit. Relatiegeschenk ideeën: Logo horloge, Honkbalknuppel, Luxe pen, Awards / Tombstones, Beelden en kunst.

8. Relatiegeschenken voor de Magiër 

Wil iets speciaals creëren en dromen werkelijkheid maken, wordt gezien als visionair en spiritueel. Voorbeelden van merken zijn: Apple, Disney, Absolut. Dit type merk wil dromen werkelijkheid laten worden. Alles is mogelijk, zelfs al lijkt het een onbegonnen opgave. Transformatie en transitie zijn de sleutelwoorden Passende relatiegeschenken: Newton’s cradle of andere kinetische gadgets. Geschenk met Augmented Reality, VR bril.

Lees ook:  Wat zijn de beste influencer marketing geschenken?

9. Relatiegeschenken voor de Minnaar 

Creëert intieme momenten, inspireert liefde, passie, romantiek en betrokkenheid. Organisaties van dit archetype bloeien als ze verleiding en opwinding teweegbrengen of in die behoefte voorzien. Ze willen de klant een bijzondere ervaring bieden. Voorbeelden van merken zijn: Victoria’s Secret, Chanel, Haagen Dazs. Relatiegeschenken tips: Chocolade, Luxe bonbons, Champagne, Gebakjes, Wine in tubes, Bosje bloemen, (Geur)kaarsen, Fleece dekens. 

10. Relatiegeschenken voor de Verzorger

Beschermt en zorgt voor anderen, is medelevend, verzorgend en genereus. Voorbeelden van merken zijn: Dove, Knorr, UNICEF. Dit archetype staat altijd voor je klaar en wil degelijke oplossingen bieden terwijl de kosten zo laag mogelijk blijven. Ideaal relatiegeschenk: Nuttige gadget, Mutsen en shawls, Goede doelen, Zonnebrandcrème met logo, Rituals geschenkset, Fruitmand.

11. Relatiegeschenken voor de Nar

Brengt vreugde in de wereld door middel van humor, plezier, oneerbiedigheid en houdt er van om wat kattenkwaad uit te halen. Voorbeelden van merken zijn: Coolblue, Old Spice, Ben&Jerry’s, M&M’s. De Nar relativeert, maakt graag een grapje en wil dat je van het leven geniet. Een grappig t-shirt of een raar vormgegeven gadget past in de communicatiestrategie van deze opgewekte onderneming. Geinige en grappige gadgets zoals mokken met grappige quotes, Kerstpakketten uitdelen in de zomer, Zonnebrillen, Foute kersttrui, Logo sokken, Drankspelletjes.

12. Relatiegeschenken voor de Wijze

Toegewijd om de wereld te helpen dieper inzicht en wijsheid te krijgen, dient de Wijze als de doordachte mentor of adviseur. Voorbeelden van merken zijn: Google, de Staatsomroep, ASML. Dit archetype merk wil de wereld doorgronden, en antwoorden vinden op alle vragen. Zij is slim, professioneel en nieuwsgierig, en wil graag alles uitleggen aan anderen. Denk aan dingen als Microscopen, Meters, Laser tools, Boeken, Circulaire relatiegeschenken, Gerecyclede gifts, Planten en bomen, Bloemen zaadjes en bloembollen.