Urgo veroordeeld: gaf relatiegeschenken aan apothekers

‘Relatiegeschenk’ in ruil voor afzien van actiekorting – niet doen!  

Elk jaar verliezen organisaties in ons land tot 5% van hun inkomsten door fraude. Negen van de tien keer via AP (accounts payable) processen. Zelfs al lopen betalingen grotendeels via de bank en het boekhoudsysteem, er zijn altijd mogelijkheden om teveel te (laten) betalen. 

Urgo-laboratoria veroordeeld voor het aanbieden van relatiegeschenken aan apothekers

Zo werd vorige week vrijdag het Franse farmabedrijf Urgo Laboratories veroordeeld tot een boete van meer dan 6,5 miljoen euro voor het aanbieden van persoonlijke geschenken aan apothekers – wat ook hier al lang bij wet verboden is. Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat bijna 40% van de Franse pillendraaiers bereid was af te zien van extra korting op de factuur –  in ruil voor substantiële presentjes als koelkasten, tv’s, koffiezetapparaten, reizen en champagne.

Het gehanteerde systeem was de simpelheid zelve – afzien van €200 korting op een levering werd  ( onduidelijk is hoe lang al) beloond met een ‘relatiegeschenk’ van vergelijkbare waarde.  Sommige apothekers zouden zo tot 120.000 euro aan spullen hebben  ontvangen, voor vele anderen bleef het bij enkele honderden korting – opgeteld bleken forse bedragen aan de Franse patiënten en overheid onthouden te worden. 

Meer dan 55 miljoen euro aan cadeautjes

De zaak kwam in de openbaarheid via een fraude-onderzoeker in de regio Dyon die 18 maanden lang onderzoek deed en achterhaalde dat door heel Frankrijk voor ca €55 miljoen reguliere en actiekorting verloren was gegaan. Het is in Frankrijk sinds 1993 verboden om apothekers (en artsen enz.) met relatiegeschenken / cadeautjes te beïnvloeden. De apothekers die  de geschenken van Urgo aanvaardden kunnen tot een jaar cel en een boete van 75.000 euro veroordeeld worden.