Energiebesparende gadget: Kachelventilator

Duurzame gadgets zijn niet alleen populair onder milieubewuste Nederlanders. Liefhebbers van houtkachels kopen de afgelopen maanden massaal een kachelventilator of ecofan. Een goede houtkachelventilator is een duurzaam geschenk waar de ontvanger jarenlang plezier van zal hebben! 

In dit artikel:

Wij zijn dol op gadgets, en stoken ook graag een fikkie, dus we hebben voor jullie 5 kachelventilatoren getest. Je merkt het verschil echt. Thermo-elektrische ventilatoren zijn stil, veilig, zuinig en duurzaam. Een handig en origineel relatiegeschenk voor iedereen die meer rendement uit zijn brandhout wil halen.

Heb je een houtkachel? Plaats daar dan een kachelventilator op. Deze blaast de warmte je kamer in. Hiermee kun je besparen. Hoeveel? Dat hangt af van je situatie, maar het kan oplopen tot bijna 20% van je stookkosten. Nog een voordeel: het wordt ook sneller warm in huis.

Er zijn zoveel duurzame gadgets om energie te besparen, waarom een kachelventilator?

Als je een houtkachel hebt weet je dat 90% van de warmte verloren gaat via het rookkanaal. De overige 10% warmte wordt op twee manieren afgegeven in je woning: 

 1. Stralingswarmte
 2. Convectiewarmte

De straling wordt afgegeven door de kachel zelf. Bij convectiewarmte wordt de warmte van de kachel via de lucht de kamer je kamer in verspreid. Daarom zoeken veel kachel-eigenaren naar oplossingen om de warmte van hun houtkachel zo goed mogelijk te verspreiden. 

convectie warmte verspreiding houtkachelventilator
Verhoog de efficiëntie door de warmte te laten circuleren.

De kachelventilator is een slimme gadget die lucht circuleert waardoor je stookkosten (hout) bespaart. Het principe werkt net als een heteluchtoven: door de luchtcirculatie wordt je kamer sneller en gelijkmatiger verwarmd.

Lees ook:  Wat zijn de meest duurzame waterflessen?

Kachelventilator vergelijken

Als het gaat om houtkachelventilatoren, zoek dan naar de beste kwaliteit. Deze drie kachelventilatoren hebben we getest op onderstaande criteria:

 • Materiaal
 • Afmetingen
 • Veiligheid
 • Geluid
kachelventilator beste prijs kwaliteit

1. SyDa Sales Kachelventilator incl. magnetische thermometer

 • Beste prijs / kwaliteit verhouding
 • Goede kwaliteit kachelthermometer
kachel ventilator vergelijking met gratis kachel thermometer

2. NØRSON Kachel ventilator incl. magnetische thermometer

 • Goede prijs / kwaliteit verhouding
 • Kachel thermometer gratis, maar slechte kwaliteit
beste merk kachelventilatoren

3. Caframo Ecofan ® 810 UltrAir

 • Beste merk, kwalitatief in orde
 • Erg hoge prijs

Hoe kies je de beste houtkachelventilator?

Laat ik vooropstellen dat er niks mis is met de Caframo Ecofan ® 810 UltrAir, behalve de prijs. En verder heb ik goed nieuws. Je hoeft niet de duurste ventilator aan te schaffen, want in principe werken ze allemaal hetzelfde. Dit product is typisch een gadget dat je gemakkelijk van een onbekend merk kunt kopen.

1. Geen föhn!

Er zijn modellen met twee, drie, vier of vijf rotorbladen, maar geloof mij, je merkt geen enkel verschil in windsnelheid. Op sommige illustraties lijkt het net alsof er een soort warme wervelwind door je huis gaat waaien, maar dat is bullshit. De luchtcirculatie bij kachelventilatoren is altijd subtiel, maar constant. Het is vergelijkbaar met de wind die blaast door de kleine ventilatieroosters boven je raam, als het niet teveel tocht.

2. Muisstil

Ik hoor niks, echt waar alle modellen die ik heb getest zijn muisstil. Als ik de TV uitzet, en iedereen in de kamer de mond snoer, moet ik met mijn oor vlak naast de ventilator hangen om ongeveer hetzelfde te horen als de ventilator van mijn laptop.

Lees ook:  Vogelhuis wijnkist (ideaal circulair relatiegeschenk)

3. Size matters

Pas wel op voor merken met ventilatoren die heel erg goedkoop lijken, maar dan stiekem een soort miniatuurtjes zijn van het origineel. Ik heb sommige aanbieders gezien van kachelventilatoren die slechts 10 centimeter hoog waren. Minimaal 18 tot 20 centimeter is normaal. Dus let daarop.

Waar plaats je de ventilator op je kachel?

Ik heb geen idee waarom, maar het gebeurde bij mij thuis ook. Mijn vrouw plaatste instinctief de kachelventilator precies op de verkeerde plek. De beste plek voor een kachelventilator, of twee, is rechts of links achter op je kachel, liefst met de ventilator naar buiten gericht. Ik vond de instructie in dit boekje wel de meest duidelijke:

waar plaats je een hout kachelventilator instructie

Hoeveel bespaart een houtkachelventilator?

Gemiddeld stook je 14% minder hout met een kachelventilator. Maar niet elke ventilator is hetzelfde, en ook het soort hout dat je verbrand in je kachel maakt verschil. Maar uit onderzoek van de Universiteit van Waterloo in Canada (Woodstove Comparative Testing to Determine Fuel Savings with the Use of a Thermoelectric Fan to Maintain Thermal Comfort) dat je 10% – 19% kunt besparen op je stookkosten. 

 • Minder stookhout nodig en dus besparing op stookkosten
 • Werkt niet op elektriciteit
 • Sneller behaaglijk warm in huis