Plant-e gadgets halen elektriciteit uit wortels van levende planten

Een duurzaam relatiegeschenk dat elektriciteit uit planten haalt. Voor wanneer je bedrijf innovatief uit de hoek wil komen.

Elektriciteit uit planten? Stel je bent op zoek naar inspiratie voor relatiegeschenken met het thema groene stroom en innovatie. Plant-e is een voorbeeld van een Nederlands bedrijf, met misschien wel het meest innovatieve én groene relatiegeschenk idee.

Sommige mensen zijn nu eenmaal nét iets sneller of beter op de hoogte. Voilá, maak kennis met alweer een cutting edge -tech- relatiegeschenk idee: dat ook nog duurzaam, verantwoord enzo is. 

Kerstboom maakt zijn eigen stroom!

Let even niet op de fotografie… Want het gaat om het idee. En dat is goed!

kerstboom geschenk groene energie uit wortels

Ik kreeg vorig jaar een berichtje van Plant-e in mijn inbox. Het ging over een nieuwe kerst-gadget. Een kerstboom die stroom opwekt en daarmee een kerst ster met  – super zuinige – LED lamp laat branden. Ik had toen nog nooit van de techniek gehoord, maar het leek mij wel een origineel en duurzaam idee voor kerstgeschenken.

De ster in de piek knippert op elektriciteit die de kerstboom zelf levert!

De unieke kerstboom met verlichting op zijn eigen stroom, was vorig jaar te zien bij omroep Max op TV (filmpje vanaf 7e minuut). Deze duurzame kerst gadget is kant-en-klaar te koop, maar ook als DIY kit verkrijgbaar voor € 59,95 (incl. BTW).

kerstboom maakt eigen stroom eplant wageningen omroep max NPO uitzending tv

Plant-e

Plant-e maakt stroom uit levende planten. Het bedrijf is in 2009 ontstaan uit sub-departement Milieutechnologie aan Wageningen Universiteit. Het briljante idee kwam van Bert Hamelers, docent milieutechnologie.

De toepassingen die je kunt bedenken voor deze techniek zijn natuurlijk van veel groter belang, dan het vervullen van jouw relatiegeschenk vraagstuk. Denk bijvoorbeeld aan verlichting in afgelegen gebieden.

Lees ook:  Vermijd deze 7 relatiegeschenk blunders en maak indruk op je prospects

DIY tech kit

Het is een vrij kostbare techniek, die elektriciteit uit levende planten kan halen. Maar toch is er een DIY pakketje bedacht waarmee leken zoals jij en ik zelf kunnen experimenteren. Het heet de Plant-e Sprout ’n Spark. Let even niet op de afschrikwekkende fotografie… of het lelijke bloempje. Want het gaat om het idee. En dat is goed!

plant-e elektriciteit uit levende planten diy kit duurzaam relatiegeschenk idee tech gadget

Met dit DIY pakket kun je zelf plantenstroom opwekken op je vensterbank. Alles is inbegrepen, inclusief een waarschuwing: planten en geduld niet inbegrepen. 

Via de webshop kun je je eigen plantbatterijtjes aanschaffen als Do-It-Yourself pakket.

Hoe haal je elektriciteit uit planten?

Het is een proces dat te maken heeft met fotosynthese. Blijkbaar gebruikt een plant niet alle energie die het opwekt. De restenergie wordt afgestoten in de grond waar bacteriën ermee aan de slag gaan. In dit afbraakproces komen elektronen vrij als afvalproduct. De P-MFC technologie van Plant-e zorgt ervoor dat we de elektronen kunnen gebruiken als elektriciteit.

“Een plant maakt onder invloed van zonlicht organisch materiaal. Dit noemen we fotosynthese. De plant gebruikt dit materiaal gedeeltelijk om te groeien, de rest scheidt hij uit via zijn wortels. Daar breken bacteriën het af, een proces waar elektronen bij vrij komen. Wij laten dat proces plaatsvinden bij een elektrode waar de bacteriën hun eigen elektronen aan af kunnen afgeven. Hier koppelen we een tweede elektrode aan, die we in een ander compartiment plaatsen. Zo gaan de elektronen stromen van de ene naar de andere kant, en stromende elektronen zijn elektriciteit”

Marjolein Helder – Plant-e
Plant-e hoe haal je stroom uit levende planten