Bedrijven die kiezen voor duurzame relatiegeschenken

Steeds meer bedrijven kiezen bewust voor duurzame weggevertjes. Wat zijn dat voor bedrijven, waarom kiezen ze voor duurzame promotionele producten en zijn die cadeautjes duurder dan traditionele relatiegeschenken?

Waarom kiezen bedrijven voor duurzame relatiegeschenken?

Bedrijven kiezen vaak voor duurzame relatiegeschenken omdat ze hiermee hun milieubewustzijn kunnen tonen en tegelijkertijd de relatie met hun klanten, werknemers of zakenpartners kunnen versterken. 

Duurzame relatiegeschenken zijn vaak langer bruikbaar dan traditionele relatiegeschenken en worden vaak met positieve emoties geassocieerd. Bovendien kan het kiezen voor duurzame relatiegeschenken ook bijdragen aan het verbeteren van de merkreputatie van een bedrijf en kan het bijdragen aan het verhogen van de klantentrouw. 

Voorbeelden duurzame relatiegeschenken

Er zijn veel verschillende soorten duurzame relatiegeschenken die geschikt zijn voor bedrijven. Hier zijn enkele voorbeelden:

1. Herbruikbare drinkflessen

Dit zijn populaire relatiegeschenken die zowel praktisch als duurzaam zijn. Ze kunnen met een bedrijfslogo worden bedrukt en zijn een goede manier om te laten zien dat een bedrijf zich bewust is van milieuvraagstukken.

2. Biologische en Fairtrade producten

Dit kan bijvoorbeeld zijn fairtrade chocolade, biologisch katoenen tassen of biologische thee.

3. LED-verlichting

LED-verlichting is een duurzamere alternatief voor traditionele gloeilampen, en kan worden gebrandmerkt met een bedrijfslogo of -boodschap.

4. Planten

Een levende plant is een duurzaam geschenk dat kan worden gebruikt om een ruimte op te fleuren en tegelijkertijd bijdraagt aan een beter milieu door de lucht te zuiveren.

5. Duurzame schrijfwaren

Dit kan bijvoorbeeld zijn een pen gemaakt van gerecycled plastic of een notitieboekje gemaakt van gerecycled papier. Ik ben fan van gegraveerde houten pennen. Als je gaat voor een stijlvol design (en je kunt nu ook voor gecertificeerd hout kiezen) zal de ontvanger zuinig zijn op de houten pen, en eerder geneigd om een nieuwe stift erin te doen; zodat hij nóg langer meegaat. 

Lees ook:  Energiebesparende gadget: Kachelventilator

Dit zijn slechts vijf van vele voorbeelden. Er zijn veel meer originele manieren om duurzame relatiegeschenken te geven die past bij de identiteit van een bedrijf.

Welke bedrijven kiezen voor duurzame relatiegeschenken?

Bedrijven die zich richten op duurzaamheid en milieubewustzijn zullen waarschijnlijk voor duurzame relatiegeschenken kiezen. Dit kan bijvoorbeeld een bedrijf zijn uit de groene energie- en technologie-industrie, bedrijven die zich richten op duurzame landbouw en voedselproductie, of bedrijven die actief betrokken zijn bij milieubescherming en verantwoord ondernemen. Ook steeds meer bedrijven die zich niet specifiek richten op duurzaamheid, kiezen voor duurzame relatiegeschenken als onderdeel van hun corporate social responsibility (CSR) -beleid.

Specifiek gericht op duurzaamheid:
 1. MVO Nederland: Dit bedrijf helpt andere organisaties bij het verbeteren van hun maatschappelijk verantwoorde en duurzame prestaties.
 2. Fairphone: Dit bedrijf produceert mobiele telefoons met aandacht voor ethische en duurzame productie en recycling.
 3. Eneco: Dit energiebedrijf investeert in duurzame energiebronnen en biedt haar klanten de mogelijkheid om groene energie af te nemen.
 4. The Ocean Cleanup: Dit bedrijf ontwikkelt technologieën om plastic uit de oceanen te verwijderen en te recycleren.
 5. Dutch Sustainable Fashion: Dit bedrijf is gespecialiseerd in duurzame mode en biedt een platform voor merken die zich richten op duurzaamheid en ethiek.
 6. The Good Food Company: Dit bedrijf is gespecialiseerd in duurzame en gezonde voeding en biedt producten aan die geproduceerd zijn met respect voor mens en milieu.
 7. Greenchoice: Dit bedrijf levert groene energie aan consumenten en investeert in duurzame energieprojecten.
 8. Greenpack: Dit bedrijf produceert duurzame verpakkingsmaterialen en biedt oplossingen voor verpakkingen die minder impact hebben op het milieu.
 9. Fair Transport: Dit bedrijf is gespecialiseerd in duurzame transportoplossingen, waaronder elektrische voertuigen, fietsen en andere duurzame vervoersmiddelen.
 10. Natuurhuisje: Dit bedrijf biedt vakantiehuizen aan in natuurgebieden en helpt bij het behoud van de natuur.
Lees ook:  Drinkbeker gemaakt van rijst
Groene energie- en technologie-industrie:
 1. Tesla (elektrische voertuigen en zonne-energie)
 2. Vestas (windenergie)
 3. First Solar (zonne-energie)
 4. Siemens Gamesa (windenergie)
 5. Enel Green Power (duurzame energie)
 6. SunPower (zonne-energie)
 7. EON (duurzame energie)
 8. NextEra Energy (duurzame energie)
 9. Canadian Solar (zonne-energie)
 10. Orsted (windenergie, duurzame energie)
Duurzame landbouw en voedselproductie:
 1. Organic Valley: Dit bedrijf produceert biologische zuivelproducten, eieren en vlees. Ze werken met boeren die biologische landbouwpraktijken toepassen en geen gebruik maken van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest.
 2. Patagonia Provisions: Dit bedrijf produceert voedingsmiddelen zoals granen, soepen, sauzen en gedroogd vlees. Ze werken samen met boeren die ecologisch verantwoorde landbouwpraktijken toepassen en zich inzetten voor het behoud van biodiversiteit.
 3. Driscoll’s: Dit bedrijf is een wereldwijde leider in de productie van verse aardbeien, bessen en ander fruit. Ze werken met boeren die biologische landbouwpraktijken toepassen en zich inzetten voor duurzaamheid en milieubescherming.
 4. Greenbelt Microgreens: Dit bedrijf produceert microgroenten zoals kiemgroenten en microkruiden. Ze gebruiken hydrocultuurtechnologie en geen gebruik maken van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest.
 5. The Good Meat Company: Dit bedrijf produceert vlees van dieren die op ecologisch verantwoorde wijze worden gehouden. Ze werken samen met boeren die zich inzetten voor duurzaamheid en dierenwelzijn.

Zijn duurzame relatiegeschenken duur?

Duurzame relatiegeschenken kunnen duurder zijn dan traditionele relatiegeschenken, afhankelijk van het type product en de grootte van de bestelling. Omdat duurzame producten vaak met de hand worden gemaakt of met milieuvriendelijke materialen, kan de productiekost hoger zijn. 

Echter, er zijn ook veel duurzame relatiegeschenken die niet noodzakelijkerwijs duurder zijn dan traditionele relatiegeschenken. Het is belangrijk om verschillende opties te vergelijken en te kijken naar het totale kostenplaatje, inclusief de duurzaamheid van het product en de impact op het milieu.

Lees ook:  Boom cadeau voor bedrijven

Er zijn veel opties voor goedkope duurzame weggevertjes, afhankelijk van wat je zoekt. Enkele voorbeelden zijn:

 • Eco-vriendelijke pennen gemaakt van bamboe of karton
 • Duurzame notitieboekjes gemaakt van gerecycled papier
 • Biologisch afbreekbare telefoonhoesjes of portemonnees gemaakt van gerecyclede materialen
 • Herbruikbare drinkflessen of koffiebekers
 • Led-zaklampen of zonne-energie aangedreven zaklampen

Het is ook een goed idee om te kijken naar lokale leveranciers of kleine bedrijven die duurzame producten aanbieden, omdat dit vaak goedkoper is dan grotere merken.