Wat is de levenscyclus van promotionele producten?

Wij hebben het hier al eerder gehad over greenwashing en ‘groene’ relatiegeschenken. Duurzaamheid is meer dan zomaar een trend – daar ligt onze toekomst, zo is men het inmiddels wel over eens. Als we al een toekomst hebben…

Talk the talk – ánd walk the walk – de totale levenscyclus van promotionele producten

Veel consumenten proberen inmiddels hun levensstijl aan te passen, en veel uitgavenbeslissingen  worden behalve door de prijs toch ook beïnvloed door de duurzaamheid van wat aangeboden wordt, of het nu een product of een dienst is. Duurzaamheid is zó belangrijk geworden, dat elke onderneming zich in elk geval voordoet als ‘rekening houdend met duurzaamheid’, zelfs al blijken dat te vaak vooral woorden maar geen daden. 

In onze – hopen we maar –  post-pandemische wereld meldt liefst 93% van de wereldwijde consumenten dat COVID-19  hun opvattingen over duurzaamheid heeft beïnvloed. En natuurlijk beseffen steeds meer leveranciers van promotionele producten samen met hun klanten wat de impact van hun promotionele acties op moeder aarde kan zijn en is.

De kans is dus groot dat jouw eigen organisatie dat besef ook deelt, en dat jullie partnerschaps-deals sluiten met non-profitorganisaties of je best doen om je toeleveringsketen zo milieuvriendelijk, ethisch verantwoord en duurzaam te maken als  mogelijk. Bedrijven moeten meer communiceren over duurzame initiatieven, dat kan direct met duurzame promotie-artikelen. Maar hoe maak je dat duidelijk aan de kritische wereld?

Duurzame swag

In dit nieuwe tijdperk is juist ‘stuff we all get’ een manier om die wereld te laten zien dat je niet alleen mooie praatjes verkoopt, maar ook daarvoor de nodige kilometers wilt maken. Dat geldt voor zowel leveranciers als voor hun klanten – en daarmee hebben de eersten dus ook een mooi verkoopargument in handen. 

Lees ook:  Energiebesparende gadget: Kachelventilator

Wat zeggen jullie recente keuzes voor promotieartikelen over jouw ‘brand’ ? En wat kan je klant daarmee duidelijk maken of onderstrepen? Weerspiegelen ze nauwkeurig de visie en waarden van  jullie beider bedrijf?  ‘Onze groene giveaways zijn volledig recyclebaar via het innovatieve TerraCycle-recyclingprogrammma’. ‘onze relatiegeschenken zijn gegarandeerd niet tot stand gekomen via kinderarbeid of afkomstig uit onfrisse landen’…

Levenscyclus van promotionele producten

Congressen en Beurzen zijn weer in volle gang, en daarmee ook nut en noodzaak van give-aways voor beursbezoekers. Heb je wel een bewust berekend wat de totale impact van die artikelen is, zowel qua milieu als quas marketing?  

Liefst 46% van de consumenten zegt een positiever oordeel over een merk of organisatie te krijgen wanneer ze weten dat het promotionele product dat ze cadeau krijgen milieuvriendelijk is. Dat voor wat betreft de gebruikte materialen – hetzelfde geldt voor de maatschappelijke kwaliteit van de rest van de productie- en distributieketen. 

Maar nog steeds wordt er te weinig aandacht besteed aan de totale levenscyclus van promotionele producten. Een keuze voor een specifiek object dat gedurende die complete levenscyclus ‘deugt’, garandeert niet alleen de herkomst en samenstelling, maar vergroot ook de impact die het ding (en de gever!) heeft op de ontvangende klant. Hoe langer zij plezier blijft houden van een composteerbare hoes voor haar telefoon, des te vaker zal het logo dat er fier op prijkt onder de aandacht van de gebruiker en haar omgeving komen. 

Daarom zullen, ja móeten brands met duurzaamheidspretenties gaan voor praktische, mooi vormgegeven relatiegeschenken, die lang meegaan en aan het eind van hun leven ook nog eens in de juiste (lees groene) afvalbak verdwijnen. 

Lees ook:  Rockbook bedrukken: cradle-to-cradle relatiegeschenk

Kwaliteit verkoopt ook hier zichzelf, zullen we maar zeggen. Een waarheid als een koe – die te vaak veronachtzaamd wordt.