Nieuwe merchandise trend: co-creatie designer merch

Designers zijn hot – vooral designers die ook nog eens als ‘influencer’ te boek staan. Die hotness geldt niet alleen in de wereld van mode – ook in de promowereld is aandacht voor design en designers in  opkomst. Logisch natuurlijk, als de consument als uiteindelijke doelgroep op zoek is naar naar design moet ook het relatiegeschenk aan nieuwe eisen voldoen.

De laatste merchandise trend draait om collabs, partnerships en co-creatie

Je ziet branded merchandise evolueren van ‘ding met een logo’ naar waardevolle objecten, ontworpen door een beroemde designer of geproduceerd in partnership met een ander beroemd merk of leverancier.

Daarbij is het begrip ‘merk’ (of ‘brand’) ook zelf geëvolueerd naar meer dan (de naam van) een product of dienst – het merk staat ook voor een bepaalde ideologie, cultuur en een gevoel van verbondenheid met gelijkdenkenden. Branded swag wordt daarmee al snel een verlengstuk van de persoonlijkheid, zoals het dragen van een Rolex of rijden in een Porsche dat ook schijnt te zijn. Een branded T-shirt draag je dan ook, om anderen deelgenoot te maken van je normen, waarden en overtuigingen. Je laat ermee zien, dat je tot een specifieke community  behoort. 

Kwaliteit en exclusiviteit – of een duidelijke boodschap

Wanneer je dus als organisatie besluit tot een campagne met branded swag, is het zaak om daar heel goed over na te denken: wat wil je communiceren? Wat wil je je klant laten uitstralen? We hebben hier al meermalen gewezen op de negatieve effecten van goedkope troep die slecht voor het milieu is – designer “exclusive” “hard-to-get” merch eindigt natuurlijk niet snel op de vuilnisbelt! 

Lees ook:  Promo aanmaakblokjes Coors Light

Microsoft x Mathieu Gavin

Je ziet hoe grote merken als Microsoft meegaan met de designer merchandise trend met hun Hardwear-collectie , die is ontworpen door de in LA gevestigde kunstenaar Mathieu Gavin. Deze legt de focus op creativiteit en zelfexpressie – een heel wat bredere boodschap dan die van het oude shirt met windows logo.

merchandise trend microsoft designer hardware

Party Round x Supreme

Wat je met je merchandise wilt communiceren gaat dus veel verder dan naamsbekendheid (logo).  Zo koos leverancier van fundraising software Party Round  voor een collectie designer merch getiteld Supreme Startup, met stukken die refereren aan tech-startups als Apple, Yahoo en Napster – ontwikkeld in nauwe samenwerking met het gerenommeerde designkledingmerk Supreme, in plaats van goedkope bedrukte streetwear.

En zo werden hun hoodies en T-shirts “een liefdesbrief aan alle dromers  die iets nieuws en  geweldigs durven te creëren”, een bron van inspiratie voor jonge ondernemers.

designer merchandise trend 2022

Ongebruikelijke samenwerkingen

Een van de beste en meest verrassende campagnes van dit jaar in dat opzicht is  de collectie die vervoerder UPS liet zien tijdens …. de New York Fashion Week!   De merchandise van dit verder tamelijk saaie bedrijf blijkt geïnspireerd op de creativiteit van zwarte kunstenaars, ontwerpers en musici als Virgil Abloh, André Leon Talley en Olivier Rousteing. 

TfL (Transport for London) partnert met modeontwerper Kurt Geiger en kwam met merch gebaseerd op het concept ‘tube’-  de volksnaam voor de Londonse ondergrondse.

KURT-GEIGER-LONDON design tube merchandise

Een ander voorbeeld van innovatief en creatief gebruik van merkmerch, cocreated met kunstenaars, ontwerpers en andere artistiekelingen, is de veelgeprezen onafhankelijke studio A24  – hier bekend van de Halina Reijn film Bodies Bodies Bodies.  Halina werd gevraagd als guest editor van Frenemies, een ezine van A24.

Lees ook:  Limited edition ON THAT ASS speelkaarten
ezine collab a24 halina reijn

Onderscheiding door co creatie met designers – en andere brands

Ook voor onze branche biedt deze trend volop kansen. Voor elk type klant, of het nu  een high-end luxemerk is of een MKB-bedrijf met een krap budget, is het potentieel van high quality designer-geïnspireerde merchandise enorm. Een met zorg (en talent) ontworpen product, dat op natuurlijke wijze past bij het brand-narratief van de klant, maakt alle betrokken stakeholders blij.