De Corona-pandemie spaart niets of niemand in de cultuursector. Zelfs het Louvre zit in zwaar weer. Het beroemde Parijse museum zegt vorig jaar zo’n 90 miljoen euro minder inkomsten te hebben gehad door de gedwongen sluiting.
Kleine en grote musea onder druk door corona: branded merchandise helpt culturele sector door de coronacrisis
In tijden van crisis kan het voor marketeers moeilijk zijn om te weten waar ze moeten beginnen. Ook deze iconische instelling werd gedwongen om nieuwe manieren te vinden om inkomsten te genereren, zo stelt Adel Ziane, directeur externe betrekkingen van het Louvre, in de New York Times. “We moeten op allerlei nieuwe manieren het merk ‘Louvre’ te gelde maken.”
Co-branding / collabs
Van museum marketeers wordt in coronatijd veel creativiteit gevraagd om oplossingen te vinden voor de inkomstenderving. Een van die manieren is: co-branding en via internet verkopen van ‘branded merchandise’. Het resultaat is een breed scala aan kunst- / cadeau- en souvenirproducten. En ook high end gifts. Zo sloot het Louvre vorige maand een contract voor vier jaar met Uniqlo voor een co-branded collectie kleding – en mondkapjes.
Het museum sloot ook een collab deal met Swatch en Casetify. Dit hippe millennial merk betaalde om enkele van de beroemdste kunstwerken van het museum (zoals de Mona Lisa of de Venus van Milo) op smartphone hoesjes te mogen zetten, met Louvre-logo en al.
Eigen webwinkel
Dat was niet de eerste stap van het museum wat e-commerce betreft. Het werkte al langer samen met andere Parijse instellingen als het Musée d’Orsay en Versailles om de traditionele museumgifts via Boutique de Musées te verkopen. Maar omdat het Louvre meer in control wilde blijven over de eigen co-branding contracten begon het daarnaast zijn eigen webwinkel.
Daar koop je dus Uniqlo T- en sweatshirts en een aantal accessoires. Of speciale co-branded horloges van Swatch, draagtassen met de handen van Mona Lisa en natuurlijk mondmaskers gedecoreerd met beroemde schilderijen. “We wilden de touwtjes hier zelf in handen houden, ons eigen verhaal vertellen – en een zo breed mogelijk publiek over de hele wereld bereiken”, zegt ook Yann Le Touher, hoofd sponsoring, branding en commerciële partnerships in The Times.
Zo zie je maar weer, dat zelfs het beroemdste museum ter wereld, vol onschatbare kunst, waar normaliter elk jaar miljoenen mensen naartoe komen, nu de waarde leert kennen van merchandise voor het genereren van (meer) inkomsten!
Relatiegeschenken en merchandise steunen cultuursector
Door de coronacrisis lijdt de culturele sector grote verliezen. Daarom kiezen sommige bedrijven in deze tijd bewust voor relatiegeschenken van musea. Ze hopen hiermee de zwaar getroffen cultuursector extra te ondersteunen. Geen gek idee: cadeautjes bedrukt met een Van Gogh of Picasso in plaats van bedrijfslogo’s. Al zijn de museumgifts van het Louvre, als ook andere musea, niet goedkoop.
Heb je ook altijd al een muismat bedrukt met de nachtwacht gewild? Lees hier onze budget tip om je eigen relatiegeschenken met kunst te bedrukken.