Relatiegeschenken voor vrouwen

Zo nu en dan krijgen we de vraag naar passende relatiegeschenken voor vrouwen. Dit is mijn antwoord:

Kicken vrouwen alleen op ‘vrouwelijke’ relatiegeschenken? Nou nee…

Een zachtroze boormachine, een liefst klein en wendbaar autootje met een speciaal make-up spiegeltje boven de bestuurdersplaats. Campagnes in zoete kleurtjes en met veel glitter en glamour – dat is wat vrouwen zal aanspreken, toch? 

accuboormachine voor vrouwen
Bosch IXO 6 Pink accuschroefmachine

Gelukkig hebben bedrijven al lang door dat vrouwen  vaker wel dan niet de belangrijkste helft van hun doelgroep vormen. Onderzoek wijst uit, dat In veel gevallen juist de vrouw beslist welk huis, welke auto, welke keuken of welke hoekbank gekocht gaat worden.  Die bedrijven doen dus tegenwoordig haast standaard hun uiterste best om in al hun uitingen ook de betere helft van de wereldbevolking aan te spreken. 

Meer dan 90% slaat de plank mis

Maar helaas gebeurt dat nog té vaak op de verkeerde manier. Uit onderzoek blijkt dat “meer dan 90 procent van de vrouwen zich niet aangesproken voelt door de reclame”, zegt marketingexpert Gabi Lück uit München. “Het is allemaal te hard, niet subtiel genoeg. Vrouwen willen niet tot één soort consumenten ingeperkt worden, en zeker niet gereduceerd tot een seksueel object, zoals in bijna alle lingerie-advertenties. Dat is reclame voor mannen, door mannen”, zegt Lück, CEO van reclame- en marketingbureau Thinknewgroup. 

Het is allemaal te hard, niet subtiel genoeg

Gabi Lück, Thinknewgroup

Mannen bepalen hoe vrouwen aangesproken worden

Tegenwoordig doet (haast) elk bureau aan gendermarketing. Dat wil zeggen ze spreken mannen anders aan dan vrouwen (ze hannesen nog met de niet-binaire consument). “Maar de managementniveaus van opdrachtgevers én reclamebureaus zijn nog steeds voornamelijk gevuld met mannen”, valt marketingprofessor Marion Halfmann Gabi Lück bij. En die mannen bedenken dan hoe een product op vrouwen wordt afgestemd en hoe de reclamecampagne eruit moet zien.

Lees ook:  Social distancing campagnes: 4 voorbeelden
vrouwen rijden vrachtwagen

Wat vrouwen echt beweegt – ze hebben geen idee. “Er is een forse inhaalslag nodig qua marktonderzoek”, zegt Halfmann. “Neem als voorbeeld de automobielbranche. Er lijkt een soort communis opinio te bestaan dat vrouwen de voorkeur geven aan kleine, wendbare auto’s met een vrolijk kleurtje. Wij weten uit eigen onderzoek dat succesvolle vrouwen die veel geld verdienen, dezelfde voorkeuren hebben als hun even succesvolle mannelijke collega’s [Ik berijd al jaren Volvo XC60’s  – Arnette]. De doorslaggevende factor is niet het geslacht, maar de economische situatie en life style!”

Conclusie: ga niet op zoek naar vrouwelijke relatiegeschenken!

Wat kunnen we in onze promo en relatiegeschenken business hieruit leren? Dat we moeten ophouden vrouwen aan te spreken in slechts een van hun rollen. Namelijk alleen als moeder, als echtgenote, als minnares of als geslachtsloze professional.

Zoek je relatiegeschenken voor vrouwen, probeer dit soort clichés te ontwijken. Vrouwen zijn net mensen – heel divers! Bespaar jezelf een blunder als de goodiebags van de film Wonder Woman bij Kinepolis.

Millennials zijn net vrouwen!

Om van die zwart-wit benadering van mannelijke en vrouwelijke consumenten af te komen is diversiteit van denken heel belangrijk, zegt Lücke. “Bovendien: millennials en Generation Z zijn als geheel veel vrouwelijker. Dat wil zeggen minder binair te verdelen in twee soorten met elk hun eigen communicatie. Die jonge consumenten zijn veel meer bezig met de balans tussen werk en privé, en veel meer betrokken bij duurzaamheid en rechtvaardigheid dan de klassieke Marlborough-man! Ook daarom is het voor bedrijven belangrijk om een meer inclusief denkpatroon te omarmen!”

Lees ook:  Wat is premiumisatie en hoe vormt het de relatiegeschenkbranche?

Geef jonge mannen dus maar een geurtje, en vrouwen een multitool. Desnoods in het roze…