Politieke humor en stijl: senator Fetterman’s merchandise

Senator John Fetterman (D-Pa.) liep dinsdag door het Capitool – niet in een kostuum, maar gekleed in casual shorts, sneakers en een oversized button-up shirt met korte mouwen. Deze ongewone dracht – voor een senator in functie – was zijn (opgeluchte) reactie op een recente versoepeling van de dresscode van de eerbiedwaardige Senaat, aangekondigd door senaatsmeerderheidsleider Chuck Schumer (D-N.Y.) in het weekend.

Hoe senator Fetterman merchandise en humor gebruikt om kritiek te counteren in het Amerikaanse Congres

Jarenlang waren de  kledingvoorschriften voor senatoren streng, en ze werden ook strikt gehandhaafd. Mannen moesten tenminste jasje-dasje dragen tijdens hun vertegenwoordigende werkzaamheden. Onder de nieuwe regels zou meer casual kledij – inclusief een hoodie, sneakers of trainingsbroeken – toegestaan zijn – overigens niet voor het ondersteunend personeel, dat blijft in het pak genaaid als het ware. 

Er was en is veel verzet tegen deze versoepeling – vooral republikeinse senatoren verklaarden dat ze niet van plan waren om hun werkkleding te veranderen, velen vonden het ‘een stap in de verkeerde richting’. Wij kunnen toch niet in spijkerbroek ons werk doen,”zeiden ook sommige Democraten; een republikeinse senatrice (kun je dat zeggen) dreigde zelfs ‘in bikini te zullen aantreden’, als het weer eens warm was. 

De dagen na de aankondiging van de soepeler regels droegen alle mannelijke senatoren die hun opwachting maakten voor de lunch allemaal jasjes en stropdassen – met uitzondering van Fetterman dus , die in korte broek en casual shirt verscheen. “America … it’s all about freedom and choice,” zei Fetterman tegen het op een relletje beluste journaille. 

Lees ook:  adidas en LEGO maken schoenen

Merchandise – om met humor kritiek te pareren

Fetterman reageerde snel met… een nieuw t-shirt aanbod op zijn internet merchandise site.

Het ‘Quotes’ genaamde hemd toont een selectie van de negatieve commentaren die de senator ontving en nog steeds ontvangt. Het bleek meteen een bestseller. En dus volgden er snel ook actuele Fetterman-hoodies etc. 

Was een leuk campagne-idee geweest voor onze Peter Kwint (sp)… en meer in het algemeen: kan merch een vrolijke oplossing voor pijnlijke situaties bieden?