Verbiedt branded merch van en voor whisky!

Gesuggereerd wordt dat aan alcohol gerelateerde branding in Schotland volledig wordt verboden. Een verbod op alcohol reclame in Schotland zal verregaande gevolgen hebben. Omdat promotionele producten een vitale marketing tool zijn, kan een beperking of verbod ook schadelijk zijn voor het toerisme in Schotland. Noem mij maar ouderwets, maar ik wordt hier niet blij van.

Schotland wil alcoholreclame en -promotie beperken

De regering van Schotland wil niet alleen dat iedereen zelf mag bepalen of hen zich identificeren als wat dan ook – ze maken zich ook zorgen over het drankgebruik van de Schotten. En dat komt natuurlijk doordat er teveel reclame voor gemaakt wordt! Dus hebben ze een stevig rapport laten maken over de perfide ’marketing’ van alcoholische dranken; en overwegen ze wetgeving, die elke vorm en mate van ‘branding’, tot en met promotionele acties inclusief merchandise, zou kunnen verbieden. Alleen zo, denken zij, kunnen ze de aantrekkelijkheid en aantrekkingskracht van sterke drank verminderen, vooral voor jongeren. Ze willen dus eigenlijk hetzelfde regime als we al kennen van sigaretten!

Alcoholreclame en -promotie maakt namelijk alcoholisten

De studie toonde aan dat meer dan de helft van de ondervraagde jongeren (11-19 jaar) inderdaad elke dag minstens één keer geconfronteerd worden met een reclame-uiting. En de onderzoekers weten zeker dat dit de kans dat ze (teveel) alcohol gaan drinken aanzienlijk vergroot.

Dus zouden de befaamde ( en minder bekende) merken hun product niet langer mogen aanprijzen in advertenties, op billboards en/of via andere promotionele objecten. “Jongeren die branded merchandise gekregen hebben, zoals T-shirts of petjes of bedrukte glazen enzovoorts hebben twee keer zoveel kans om geregeld sterke drank te drinken als jongeren die die giveaways niet bezitten” dus is het beter die troep in Schotland maar helemaal te verbieden.

Lees ook:  Origineel drank cadeau bedrijven (tip)

Maar zonder merchandise geen Scotch!

“Elke distillery in dit land zet merchandise in voor zijn product”, schrijft een boze journalist in de Press and Journal. “Het is een vitale marketing tool, ja de enige manier om je merk te promoten.” En iedereen in de promotionele-producten industrie zal dat met hem eens zijn. Ook bij ons, en zeker in de VS vertrouwen brouwers en destilleerders op merchandise zoals T-shirts, glazen, koeltassen en wat niet al, alles waar ze een logo op kunnen zetten – om hun merk te promoten en als extra inkomstenbron.

Die promotionele producten zijn niet voor niets zo populair; met name in Schotland zijn whiskystokers dus verontwaardigd over het vooruitzicht van een mogelijk verbod, en met name over een van de boude uitspraken in het rapport dat “zonder al die branding alle whisky hetzelfde zou smaken”. Het moge duidelijk zijn dat de Schotse whiskystokers uitzonderlijk trots zijn op hun wereldberoemde product. Wat zou Schotland nog zijn zonder de Scotch? 

En geen Scotland als toeristische bestemming

“Dit zou zó schadelijk zijn voor het toerisme in Schotland”, zegt Blair Bowman, een whisky consultant en -makelaar in Schotland, tegen de BBC. “Het zou volkomen zinloos zijn. De implicaties zijn enorm en ik denk niet dat de politici die dit voorstellen de consequenties volledig hebben doordacht.”

Woke politici die het niet hebben op marketing…. Daar hebben we in ons land ook mee te maken, toch? Zoals in Noord-Holland bijvoorbeeld!