Groeiende populariteit adventskalender als relatiegeschenk of marketingtool

Hoe en waarom steeds meer bedrijven adventskalenders bedrukken en gebruiken als relatiegeschenk of inzetten bij (online) marketing campagnes

We weten niet 100% zeker waarom. Maar de populariteit van adventskalenders in Nederland en België neemt de afgelopen 5 jaar flink toe. Het is daarom niet opvallend dat ook bedrijven fysieke en online adventskalenders inzetten voor marketingcampagnes. 

Waarom maken merken hun eigen adventskalenders? Simpel: het zijn super leuke cadeautjes. Daarom geven bedrijven bedrukte adventskalenders ook steeds vaker als relatiegeschenk. Maar wat zijn goede voorbeelden van adventskalenders? Wat voor cadeautjes stop je in een online adventskalender, en hoeveel ook alweer? Daar gaan we in dit artikel antwoord op geven.

Adventskalender: wat is het?

24 kleine mini kerstcadeautjes verstopt achter kleine deurtjes. Vanaf 1 december mag je elke dag een deurtje openen, en ben je een stapje dichterbij Eerste Kerstdag. Het gebruik van een adventskalender is een traditie die stamt uit de 19e eeuw. De adventskalender is een hulpmiddel om naar Kerstmis toe te leven. De adventskalendertraditie is van oudsher in Duitsland en Oostenrijk het sterkst aanwezig. Maar de Christelijke traditie wint sinds 5 jaar ook in Nederland en België aan populariteit.

Toename in populariteit adventskalenders

Het is niet alleen dat we steeds vaker adventskalenders tegenkomen in het assortiment van relatiegeschenk leveranciers. Ook in de detailhandel komt de adventskalender als cadeau regelmatig in beeld. Iedereen kent de IKEA adventskalender, maar inmiddels komen ook Rituals en Douglas elk jaar met een adventskalender als kerstgeschenk. Dat is geen wonder, want die toename in interesse wordt weerspiegeld in het online zoekgedrag van consumenten. Volgens Google Trends is er al 5 jaar op rij sprake van een stijgende trend in interesse. 

Lees ook:  Makro kerstpakketten organiseert kick-off kerstseizoen 2019
populariteit adventskalender zoekterm google trends 2017 - 2021 grafiek Nederland
Nederland 2017 – 2021
populariteit adventskalender zoekterm google trends 2017 - 2021 grafiek Nederland
België 2017 – 2021

Google Trends analyse: zoekterm: adventskalender in de afgelopen 5 jaar (2017 – 2021). De cijfers geven de zoekinteresse aan ten opzichte van het hoogste punt in het diagram voor de betreffende land en periode. Een waarde van 100 is de piekpopulariteit voor die term. Een waarde van 50 betekent dat de term half zo populair is.

Inhoud en soorten adventskalenders 

Kies een bepaald thema en werk dat uit in 24 verschillende mini gifts. Het maken van een adventskalender als relatiegeschenk is eigenlijk een vorm van kitting. Maar je hoeft hierbij niet elke adventskalender individueel te personaliseren als bij de gepersonaliseerde gift box.

Er bestaan heel veel verschillende variaties van de cadeaukalender. Het aantal dagen, de vorm, en natuurlijk de inhoud. Dit zijn de 3 beste manieren hoe je als merk of bedrijf een adventskalender kunt inzetten:

  • Digitale / online adventskalender ( met virtuele gifts)
  • Private label / eigen adventskalender ( met je eigen adventskalenders bedrukken)
  • Bedrukte adventskalender als relatiegeschenk ( met branded gifts)

Wanneer je twijfelt over de vraag wat je het beste voor inhoud kunt kiezen van je adventskalender is het antwoord simpel: alles kan! Van parfum, tot chips. En thee tot wijn. We zien dat meestal het ontwerp gemakkelijk kan worden aangepast aan het formaat van je cadeautjes. Maar zorg er wel voor dat het sample verpakkingen blijven. Dranken zoals wijn en whiskey gaan bijvoorbeeld vaak in kleine tubes van plastic of glas. Bovendien zien we dat men daar vaker kiest voor 12, in plaats van 24 deurtjes.

Waarom bedrijven adventskalenders bedrukken

Voor veel bedrijven zijn de feestdagen in het vierde kwartaal een van de belangrijkste seizoenen van het jaar. Knab onderzocht 18,6 miljoen transacties bij geldautomaten (‘uit de muur’), betaalautomaten en iDEAL betalingen uit de periode 2015-2018. Denk aan Sinterklaas, Kerstmis, Black Friday en Cyber monday. Mensen geven in december veruit het meeste geld uit. Daarom is het de ‘duurste maand’ van het hele jaar. Niet voor niets noemen we het ook wel de ‘season of giving’. 

Lees ook:  Koningsdag Pakket 2021 (Corona edition)

Consumenten zijn in deze periode sneller geneigd impulsieve aankopen te doen. En dus wordt er schandalig veel reclame gemaakt om in beeld te komen bij de kooplustige klanten. Oktober en november zijn relatief dure momenten voor media inkopers. Daarom zijn marketeers altijd op zoek naar een originele manier om hun producten of diensten tijdens de feestdagen onder de aandacht te brengen bij hun doelgroep. 

Maar ook als je een zakenrelatie of je personeel wilt verrassen met een relatiegeschenk, zul je creatief uit de hoek moeten komen. Want er is geen populairder zakelijk geefmoment dan Kerstmis. Met een adventskalender als relatiegeschenk, volgepropt met kleine cadeautjes, kun je heel december elke dag in beeld komen bij je klant. Je kunt ook je een eigen 3D adventskalenders bedrukken met je logo. Kies zelf voor de inhoud, en vorm.

Voorbeelden fysieke adventskalenders

Het aanbod van adventskalenders wordt elk jaar spectaculairder. We zullen hier op ons blog de pareltjes af en toe individueel behandelen. Je hebt super gave 3D modellen, met prachtige illustraties. En ook qua inhoud worden aanbieders origineler. Een paar voorbeelden, ter inspiratie:

Wijnbeurs Adventskalender. € 75,00 Speciale prijs € 59,99
Speciaalbieren in de adventskalender van Beerwulf
KPN

Online adventskalenders

Uiteraard zijn er ook voorbeelden van digitale versies van de adventskalender. KPN kwam eind 2020 met de KPN Kado Kalender. Gedurende de maand december kregen hun klanten per email een klein cadeautje aangeboden zoals een gratis film of coupon code van een partner. Deze vorm van promotie (partnermarketing) biedt overigens veel kansen voor merken om interessante (barter)deals te sluiten. Inmiddels is hun december cadeauconcept uitgebreid en krijgen KPN klanten het hele jaar door dergelijke cadeautjes voorgeschoteld.

Lees ook:  Kerstpakketten in coronatijd

We hebben hard gezocht maar konden op dit moment even geen beter voorbeeld van een digitale adventskalender vinden. Veel worden tijdelijk opgetuigd op gamification platformen zoals Qualifio. En wanneer de actie over is, verdwijnt daarbij ook de miniwebsite zelf. Wanneer er dit jaar een leuke op onze radar voorbij komt, zullen we hem zeker toevoegen. Weet jij er een? Stuur ons een bericht via dit contactformulier, dat stellen we zeer op prijs!