World Cup voetbal in Qatar: 173 ton aan promo-producten gerecycled of verbrand

Na de FIFA World Cup Qatar 2022 bleef in totaal zo’n 173 ton aan niet gebruikte en/of weggegooide promotionele artikelen over, zo meldt het organiserend Supreme Committee for Delivery and Legacy (SC) van Qatar.

Het gaat voor een fors deel om polyester, dat gebruikt werd voor verpakkingen, banners en spandoeken in stadions en andere locaties, zo meldt genoemde commissie, verantwoordelijk voor de infrastructuur, de planning en activiteiten én opruimen na het hosten van het toernooi in een persbericht.

80% WK promotiemateriaal gerecycled

Bijna 80% van het materiaal is met succes gerecycled  door Saudi Top Plastics, een van de grootste plastic recyclingbedrijven in Saoedi-Arabië. “Bij eerdere toernooien en andere mega-evenementen bleek het niet zelden een (te) grote uitdaging voor de organisatie om op een milieuvriendelijke manier met het restafval om te gaan”, aldus Bodour Al Meer, uitvoerend directeur duurzaamheid van SC. “Voor ons was het van het begin af een prioriteit om een duurzame oplossing te vinden, daarom hebben we Top Plastics vanaf de eerste fase nauw bij dit probleem betrokken.” 

Het gerecyclede materiaal is omgezet in plastic pellets, die gebruikt zullen worden voor nieuwe producten, zoals tape en verpakkingsmateriaal. De overige 20% wordt verbrand in een afvalenergiecentrale.

Maak een recycle plan voor je promotiemateriaal

Lesson learned: organiseer je een groot evenement, plan vanaf het begin hoe je met het resterende afval om zult gaan! Een andere oplossing is je promotiemateriaal een tweede leven geven. Je kunt banners en spandoeken recyclen en er merchandise van maken zoals zitzakken of shoppers zoals ze deden met de overgebleven stadsversiering van Koningsdag in Rotterdam.