Reclamekaravaan wagens van de Tour

50% van ‘Tour-bezoekers’ komt voor gifts & goodies. Daarom zijn de promo wagens in de reclamekaravaan een van de essentiële elementen van de Tour de France. Geschat wordt dat er van de totaal 500 auto’s ongeveer 150 reclamewagens van sponsors meerijden.

Wie maakt toch die wagens in de reclamekaravaan van de Tour de France?

Een paar dagen voor de start van de Tour de France leggen de medewerkers van Mandarine in Pantin, een voorstad van Parijs, de laatste hand aan de praalwagens van Tourtel Twist, fruitig bier van Carlsberg. De wagens zullen meerijden in de reclamekaravaan die zeker voor de fans langs de route een van de essentiële elementen van de Tour representeert.

Het populairste alcoholvrije bier in Frankrijk is nu een officiële leverancier van de Tour de France.

Carlsberg Group

Dit jaar is Tourtel Twist voor het eerst officieel sponsor geworden. Het – alcoholvrije – biermerk heeft vier praalwagens besteld, die 10.000 blikjes per dag moeten aanbieden aan het tourpubliek! De ontwerpers van de voertuigen werken zo realistisch mogelijk – ze simuleren zelfs de textuur van de vruchten en reproduceren nauwgezet de verpakking, van het karton tot de soppen van de flesjes … niets wordt aan het toeval overgelaten. Gelukkig is de klant tevreden – “We hebben enorm hoge eisen gesteld qua vorm en kleuren van ons merk en we zijn erg blij met het resultaat. “

Van idee naar schets

Na de ondertekening van het contract tussen Carlsberg en Amaury Sport Organisation (ASO), de organisator van de Tour, eerder dit jaar in januari, benaderde Tourtel Twist l’Uzyne, een gespecialiseerd ‘brand activation’ bureau, met name in de sport. “We hebben de specificaties van de adverteerder vertaald in beelden, begrippen en trefwoorden die Tourtel aan het publiek wil overbrengen,” zegt Olivier Chirinian, Associate Director van Uzyne, “vooral gezelligheid, de heerlijk frisse smaak van het product en het feit dat er geen alcohol in zit!”

Lees ook:  Maxoo is de nieuwe Tour de France-mascotte

Vanuit die basis werkten een art director, designers en copywriters en ontwerpers een eerste visie uit hoe de zes voertuigen die het merk binnen de 150 heeft eruit zouden kunnen zien. “Het belangrijkste is dat elk voertuig een verhaal vertelt dat past in onze opzet. Uiteindelijk hebben we gekozen voor twee wagens met animatie, en vier van waaruit de blikjes uitgedeeld zullen worden.”

Van tekening naar werkelijkheid

Na de eerste schetsen en de eerste feedback van de klant contacteerde L’Uzyne zijn vaste partner voor dit soort projecten, Mandarine. Dat bedrijf, opgericht in 2009, bouwt de speciale voertuigen geheel in eigen beheer op. In nauwe samenspraak met de opdrachtgever(s), want “Het is een permanente dialoog, dat proces, want soms blijkt wat men in 3d animatie ziet op de computer in het echt toch niet zo goed te werken! Maar we werken al zo’n tien jaar samen, dat is een voordeel. We denken samen na om steeds weer de oplossingen te vinden.”

waar worden karavaan wagens tour gemaakt
Credits: Mandarine

Veiligheid wagens reclamekaravaan Tour

Uiteindelijk waren bijna een dozijn verschillende vaklieden vijf maanden druk om de ideeën te vertalen in echt rijdende ( en koelende!) voertuigen. Ontwerpers, beeldhouwers, schilders, timmerlieden, slotenmakers, installateurs, lijm professionals en ingenieurs. Zij luisteren niet alleen naar de opdrachtgevers, maar ook naar wat ASO eist .”We moeten aan alles denken, inclusief de veiligheid van de bemanning aan boord. De wagens moeten bijvoorbeeld in de bergen goed kunnen remmen, zonder dat de opbouw verschuift of eraf dondert. We besteden ook aandacht aan de ergonomie van de medewerkers: we willen natuurlijk niet dat de hostesses na drie dagen geen arm meer over hebben van het uitdelen van de monsters!”