Tourkaravaan 2021: veel aandacht voor goede doelen

Giveaways, goodies en promotieartikelen horen bij de Tour de France. Wat kunnen wielerfans verwachten in 2021?

Vandaag begint de Tour! De 108e editie van de Tour de France begint op 26 juni en zoals elk jaar presenteren de grote Franse brands (marques) zich weer uitbundig in de bijbehorende reclamekaravaan. 

Een kleine bloemlezing  uit de verschillende promotionele initiatieven in 2021, waarbij vooral de goede doelen en aandacht voor het milieu opvallen. Miljoenen goodies blijven uitgestrooid worden, ondanks toenemende kritiek!

Senseo schenkt koffie

100.000 gratis kopjes ( bekers?) wil Senseo  tijdens deze Tour uitdelen. Elke ochtend verschijnen twee scooters – bemensd door 6 gastheren en -vrouwen – aan de startlijn om 3000 fans te laten proeven. Tourfanaten kunnen ook genieten van een bakkie vanuit een Coffee Truck die geparkeerd staat in de Fan Parks, caravanparkeerplaatsen en dorpen in de buurt van de Tour-route.

Senseo, officieel koffieleverancier van de Tour, laat verder twee praalwagens en een (hybride) fiat-500 470.000 verantwoorde goodies uitdelen. Denk aan recycled-plastic tassen, bamboe lepeltjes en biologische koffie pads. In het Fanpark daagt het merk tijdens elke etappe lokale amateurwielrenners uit: steeds zullen 2 wielerclubs de strijd aangaan op hometrainers. Het winnende team wint een Senseo koffiezetapparaat, koffiepakketten en drankjes. Er zit ook een ‘goed doel’ bij: wielerfans kunnen ook op deze hometrainers rijden om geld in te zamelen voor CO2-compensatieproject (1 km = 1 euro). Senseo belooft zo een 100% gecompenseerde Tour de France 2021.

Century 21: voor de allerkleinsten

Voor het 5e achtereenvolgende jaar komt Century 21, officiële partner van de Tour de France,  met het initiatief “Un enfant, un Vélo”. De actie is bedoeld om fietsen in te zamelen om deze vervolgens aan ‘kwetsbare’ kinderen te schenken, en om tegelijk kinderen voor te lichten over de verkeersregels. Bernard Hinault, vijfvoudig winnaar van de Tour, is ambassadeur van de campagne. De dag voor de start van de Grande Boucle zal hij 10 fietsen schenken aan de kinderen van de Secours Populaire de Brest. Ook drievoudig Olympisch atletiekkampioene Marie-José Perec en tweevoudig Olympisch kampioene Yannick Agnel zullen zich inzetten voor het goede doel (van) Century 21.

tour de france gratis fiets kinderen goed doel century

E.Leclerc speelt het spel op Instagram

Winkelketen E.Leclerc doet voor het derde jaar op rij mee. Als sponsor van de Tour en van de bolletjestrui eert E.Leclerc de beste klimmers… op Instagram. Samen met MDD biedt het een game,  “The best Climber” waarmee men in de huid van een klimmende wielrenner kan glijden om te proberen virtuele goodies op te rapen. Daar verdien je punten mee –  en door die te delen op Insta doe je mee aan een loterij. Tot 10 juli worden gebruikers uitgenodigd voor een meeslepende online ervaring. De winnaar wordt uitgenodigd in Parijs om de aankomst van de Tour de France bij te wonen op de officiële tribune op de Champs Élysées.

eleclerc tour de france 2021

FDJ zet in op vrouwenwielrennen

La Française des Jeux (FDJ) sponsort ook dit jaar weer de Tour. Al 6 jaar sponsor van “La Course by le Tour”, ondersteunt FDJ ook het vrouwenwielrennen. Het iGaming bedrijf heeft recent bekend gemaakt samen te werken met de toekomstige “Tour de France Femmes avec Zwift“, vanaf 2022. FDJ zal ook voor het zesde achtereenvolgende jaar het project “Donnons des Elles” ondersteunen. 

Lees ook:  Hotel zet ‘social gifting’ in als promotiemiddel

De FDJ Foundation en de Secours populaire français laten tenslotte sinds 2008 1000 ongetwijfeld ook kwetsbare jongeren kennis maken met de Tour én met de BMX. En lichaamsbeweging. Om fietsen te bevorderen zet het gokbedrijf bij elke etappe een ​​”recycling”-werkplaats neer, waarin monteurs het grote publiek zullen voorlichten over de geneugten van de vélo, inlusief reparatie- en veiligheidskits. Langs de wegen worden aan de toeschouwers bijna vierhonderdduizend goodies, zonder plastic verpakking, uitgedeeld.

tour fdj bidons 2021

Krys lanceert een “goed zicht” campagne

Krys, een belangrijke partner van de Tour sinds 2014, hernieuwde zijn sponsoring van de Witte Trui voor 3 jaar. Met zijn “Sight and Hearing Bus” biedt het merk op 12 dagen gratis hoor- en oogtests uit. Op 6 juli 2021 viert Krys “De witte etappe”, waarbij het publiek wordt gevraagd een ​​wit T-shirt te dragen om zo een ​​echte witte vloedgolf langs de route te creëren.  De witte shirts worden geteld en vertaald in geld, dat ten goede komt aan de Association de la Fondation Étudiante pour la Ville om (kwetsbare) kinderen bijles te geven.

gratis oogmeting krys tour de france

Sodexo viert 30 jaar partnerschap met de Tour

Sodexo wil vooral  met vouchers en haar restaurant-card Pass zijn (catering) diensten promoten.  Dat houdt dezer dagen in lokale producten promoten, voedselverspilling tegen te gaan en innovaties in milieuvriendelijke verpakkingen te promoten. Sinds 2020 kiest Sodexo voor zero plastic. De overgrote meerderheid van de wegwerpverpakkingen die in de Tour de France 2021 worden gebruikt, zijn gemaakt van rietpulp of bamboebladeren. Het merk blaast een taart met 30ste sponsorjaarkaarsjes op 10 juli uit in Carcassonne, in aanwezigheid van wielrenner Thierry Marie, het Frans wielerwonder uit de jaren negentig van de vorige eeuw.

Lees ook:  Verhoging limiet voor chèques-cadeaux (WKR Frankrijk)
sodexo mvo catering tour de france 2021