Geen Tour de France goodies voor La Rochelle

Waarom de burgers van La Rochelle geen goodies kregen toen de Tour hun stad passeerde

Wij hebben het al eerder gehad over de positieve en negatieve effecten van de Tour de France promotieartikelen. Inmiddels zitten we er middenin. En ondanks de corona (en de afwezigheid van publiek, heel af en toe) rijdt er wederom een karavaan van gulle gevers rond het peloton. 

Teleurstelling om verbod op promotieartikelen

Volgens iedereen was L’Echappée Maritime du Tour de France (10de etappe, 70 km van Château d’Oléron naar Saint-Martin-de-Ré) een groot succes. Maar de inwoners van La Rochelle, en vooral de kinderen die in groten getale langs de straten stonden te wachten, werden zwaar teleurgesteld. Zij kregen geen enkele Tour de France goodie tijdens de doortocht van de reclamekaravaan. De schuldige? De (groene) burgemeester had het verboden, mede namens de gemeenteraad. 

50% van ‘Tour-bezoekers’

komt voor gifts & goodies

Het is geen geheim dat 50% van de Tourbezoekers eigenlijk alleen voor de regen aan Tour de France goodies komt kijken. Net als de boze toeschouwers toonde ook de bemensing van de reclamewagens zich zwaar teleurgesteld. “Overal konden we ons ding doen, behalve in La Rochelle. Van het eerste plaatsnaambord van de gemeente tot de laatste mochten we geen spullen uitdelen. Dat deed ons echt pijn!” 

Keuze van de burgemeester

Burgemeester Jean-François Fountaine stond en staat achter de beslissing om promotieartikelen te verbieden. De gemeenteraadsleden vreesden dat het merendeel van de goodies  “in de haven van La Rochelle zou eindigen”, verdedigt hij zich. “En wij zijn unaniem voor een CO2-vrij La Rochelle en behoud van de oceanen.

Lees ook:  US: Uyghur Forced Labor Prevention Act van kracht

Hij erkende dat de organisatoren dit jaar extra hun best deden om alle rommel op te ruimen en de milieubelasting van de tourpassage te minimaliseren, maar “Het blijft ontzettend vervuilend, zo’n tour door je stad. En mocht de Tour nog eens onze mooie stad aandoen, dan zullen we dezelfde beslissing nemen ”. (Bron: Actu.fr)

Tour is macho en vervuilend

Milieuactivisten hebben de pik op de Tour de France. Nadat Rennes weigerde de Grand Départ in 2021 te hosten onder druk van gekozen groene functionarissen, beschreef de nieuwe burgemeester van Lyon, Grégory Doucet, het evenement als macho en vervuilend. Bleh.

“Wanneer we de waarden van sport verdedigen, verdedigen we gendergelijkheid. Er zou allang een Tour de France voor dames moeten zijn. Het is het laatste grote evenement dat niet de sprong heeft gemaakt”

Grégory Doucet, Burgermeester Lyon

De citoyens van La Rochelle begrepen het allemaal wel, maar waren toch niet blij. Een van de belangrijkste rituelen van de ‘Grande Boucle’ werd hierdoor de nek omgedraaid, aldus enkele bijzonder teleurgestelde toeschouwers.