Eigen private label koffie als give-away

‘Biden Blend’ is een private label koffie verpakt in builtjes (!)

We hadden het hier al vaker over de Amerikaanse verkiezingen en de rol die ‘swag’ daarbij speelt, maar de rol die deze bijzondere vorm van merchandise daarbij speelt blijft onze aandacht (en soms lachlust!) opwekken. Nu zagen we weer iets nieuws: koffiebuiltjes met je favo-kandidaat erop!  

In dit geval, met het konterfeitsel van Joe Biden, de democratische kandidaat. 

Koffie als promotioneel product

Deze ‘Biden Blend’ blijkt verzonnen te zijn door ene Charlie Melvoin, een Amerikaan die vanuit het Britse London meer rare dingen doet, zoals Zygo starten, een bedrijf dat onderwater-headsets wil maken – of al maakt, dat is me niet meteen duidelijk geworden. 

Zoals u ongetwijfeld weet gaat het bij de verkiezingen in de VS om de ‘delegates’, die in een soort getrapte verkiezing bepalen wie de president wordt. Biden Blend-koffie werd door Melvoin bedacht “ om ervoor te zorgen dat Joe Biden zich elke ochtend in de gedachten van die delegates wringt.

A cup of Joy – a cup of Joe

Oorspronkelijk was het gewoon een woordgrapje,  aldus Melvoin –  Alsof je ‘een bakkie Joost’ op de markt brengt in plaats van een bakkie troost. Maar toen bestelde Biden for President ineens 1.700 builtjes, om op te nemen in de goodiebags die de organisatie aan die gedelegeerden stuurde.  Toen werd ‘a cup of Joe’ ineens Melvoins campagnebijdrage – voor Joe Biden.

bedrukte koffiemok joe biden

Koffie Builtjes? 

De ‘Biden Blend’ koffie koop je niet als gewone gemalen koffie, niet als oploskoffie en ook niet in een cup of pad, maar in een builtje zoals we die van theezakjes kennen. De speciale maling komt van de Bixby Roasting Co. in Los Angeles, is Fair Trade en natuurlijk ook nog ‘organic’.  De bedoeling is dat je het zakje een paar minuten in je kopje heet water hangt, net als bij thee. 

Lees ook:  Butt Plug Award 'Everything Everywhere All at Once'

Donateurswerving voor VoteVets

Die paar minuten wordt de gebruiker dus geacht te besteden, al denkende aan Joe Biden. “je kunt dan en daar bijvoorbeeld een whatsapje sturen naar een vriend, ‘stem op Joe’. Of je kunt je verdiepen in de verkiezingsprogramma’s, of geld overmaken aan je favoriete kandidaat. Liefst aan Biden natuurlijk. De opbrengst ( of wat er overblijft van de opbrengst) gaat niet naar Melvoin, maar naar VoteVets, een organisatie die eerst en vooral kandidaten ( voor allerlei verkiezingen!) ondersteunt die ‘veteraan’ zijn. 

VoteVets haalde tot op heden ca $120 miljoen op, en besteedde die vanaf 2006 aan onder meer 50 miljoen kiezerscontacten, aan direct mailacties, telefoontjes en kiezersonderzoeken. Ruim $ 50 miljoen werd gestoken in tv- en radioreclame voor kandidaten die aan het profiel van VoteVet voldeden. En tégen kandidaten, die onvoldoende respect hebben voor Het Leger en zijn ex-werknemers. 

RAAR!

Dus Joe Biden is een veteraan, of een echte voorvechter van hun belangen en van een groot en sterk Amerikaans leger? Nee dus.  Maar zoals elke deugende politicus weet hij zich toch te verkopen als het tegendeel. 

Een raar volk, die Amerikanen.