Denk jij ook wel eens, als je in je auto een driekwart gevulde herbruikbare fles terugvindt: “Is dat water nog wel goed?”
Weg met stinkende flesjes water! Dankzij deze zelfreinigende waterfles met UV c technologie.
Your troubles are over! De fraai vormgegeven LARQ-fles reinigt zichzelf met behulp van UV-licht. De fles bevat in het deksel een LED, dat UV-C-licht (280 nanometer) uitstraalt – dezelfde golflengte als in ziekenhuizen wordt gebruikt om te steriliseren. Daarom durft LARQ te stellen, dat deze lichtbron bijna alle schadelijke ( en onfris ruikende) bacteriën in fles en water uitroeit.
Dat werkt dankzij een fotochemische reactie, die het DNA van de aanwezige microbeestjes en –plantjes (zoals E.coli, salmonella, stafylokokken en MRSA) zo effectief beschadigt, dat hun celmateriaal zich niet kan delen en vermenigvuldigen. Gebruikers kunnen het helende licht handmatig aanzetten, of instellen dat het om de twee uur automatisch zijn werk doet.
Weg met stinkend water!
Vaak is de klacht bij herbruikbare waterflessen dat ze lastig schoon te maken en te houden zijn, met alle negatieve gevolgen van dien. “De tijdige beschikbaarheid van goed drinkwater is cruciaal, wil je echt plezier hebben van zo’n ‘duurzame’ fles,” zegt LARQ, “Daarom vallen ze in het gebruik nogal eens tegen!”. Met als gevolg dat de opdruk van de gulle gever van de fles geregeld negatieve associaties oplevert…
Minimalistisch design waterfles
De roestvrijstalen zelfreinigende waterfles is dubbelwandig en vacuüm afsluitbaar; hij is dus geschikt voor het koelen én voor warme vloeistoffen. LARQ’s gepatenteerde UV-C LED-technologie beveiligt bovendien een zó smaakvol product, dat het dit jaar op de longlist staat van de Dezeen Awards. Het minimale duotone-ontwerp is verkrijgbaar in vijf kleuren, variërend van zwart en donkerblauw tot pasteltinten blauw, roze en grijs.
Meer fris water
Andere innovatieve ontwerpen die gebruikers helpen altijd schoon water bij de hand te hebben zijn bijvoorbeeld de Bobble van Karim Rashid, die een koolstoffilter gebruikt.
Een geheel andere oplossing biedt de simpele waterfles van Emanuele Pizzolorusso, die in tien wereldsteden de weg wijst naar openbare drinkwaterkranen. Phil the Bottle.
Veel steden doen zelf ook hun best om de populaire drinkflesjes gemakkelijker bij te laten vullen. Zo zorgden de Londense burgemeester en waterleverancier Thames Water ervoor, dat er 100 openbare drinkwatertappunten in de stad geplaatst werden. In New York verzonnen ontwerpers Agency-Agency en Chris Woebken felblauwe kraantjes, die de vele brandkranen van de stad in openbare waterbronnen zouden kunnen veranderen.