Wat is een relatiegeschenken platform?

Relatiegeschenken: van pijplijn naar platform.

Een relatiegeschenken platform, je leest het goed. Tegenwoordig zie je overal zogenaamde ‘platforms’ opduiken. Het gaat daarbij om een ‘nieuw’ business model, dat door internet tot grote bloei komt. Andere benamingen zijn enterprise gifting platform, digital gifting platform of corporate gifting platform.

In dit artikel:

Platform Revolution

Uber en AirBnB zijn beroemde voorbeelden van platforms. Maar ook op kleinere schaal zijn er talloze voorbeelden waarbij platformen “vraag en aanbod bij elkaar brengen”. Voor meer uitleg lees het boek Platform Revolution en kijk ook eens hier. Een relatiegeschenken platform kan bedrijven helpen met klanten bereiken, deals versnellen en churn minimaliseren.

Relatiegeschenken platformen: wat zijn het?

Platformen zijn succesvol terwijl ze vaak alleen de transactie tussen aanbieder en afnemer faciliteren. En dat doen ze beter dan de huidige marktleiders. Ze bestaan daarom enkel bij de gratie van een inefficiëntie die in een markt aanwezig is. Voor zo een platform is het faciliteren van interacties en transacties belangrijker dan het bezitten van productie- en opslagfaciliteiten en het produceren van goederen (dat heet dan het  “pijplijn” model).

Omzet verviervoudigd

Dat platform-model kan verrassend goed werken voor het bestellen en uitleveren van relatiegeschenken. Zo heeft ReachDesk, een Brits-Amerikaans relatiegeschenken platform,  sinds maart van dit jaar zijn omzet verviervoudigd en het personeelsbestand verdubbeld! En zojuist liefst $6 miljoen opgehaald van investeerders, om verdere wereldwijde expansie mogelijk te maken.

services relatiegeschenken platform reachdesk
Reachdesk is een in Londen opgerichte specialist in (turn key) direct mail en relatiegeschenken (campagnes), actief in Noord-Amerika, EMEA en APAC landen.

Hun aanbod: naast eGift-kaarten specifiek de ontwikkeling en uitvoering van geïntegreerde marketing en gifting-campagnes. Denk bijvoorbeeld aan het versturen van welkomstpakketten voor nieuwe medewerkers, verjaardagcadeaus, uitnodigingen en thuiswerkpakketten. De activiteiten worden ondersteund vanuit meerdere over de hele wereld verspreide magazijnen, maar zeer plaatselijk van opzet en reikwijdte. Global=Glocal, zoals dat heet! 

Lees ook:  Hier koop je luxe relatiegeschenken (maar niet mega duur)

Reachdesk wil met de kapitaalinjectie nog betere klantenservice gaan bieden, en door een innovatieve kijk op ‘sustainable’ integratie van marketing- en gifting-campagnes.

Voorbeelden van relatiegeschenk platformen

Een paar voorbeelden van corporate gifting platformen. We proberen de lijst actueel te houden. Ontbreekt er een platform, stuur ons een email.

  • ReachDesk ( Direct marketing and geschenken platform. Meet je ROI en integreert met je CRM systeem)
  • Snappy ( Digitaal platform dat werknemers de keuze geeft over het geschenk dat ze willen ontvangen)
  • Alyce ( AI-aangedreven platform voor relatiegeschenken)
  • GiftNow ( Holistisch geschenk ervaring management platform)
  • Evabot (Corporate gifting platform met emotionally intelligent gifting solution dankzij AI-chatbot-service)

Wat zijn de voordelen van een platform voor relatiegeschenken?

  1. Geavanceerde manier van relatiegeschenken geven dankzij slimme software
  2. Relatiegeschenken als marketingkanaal efficiënter benutten dankzij automatisering en dashboarding
  3. Digitale platformen zijn super schaalbaar en kunnen dermate succesvol zijn dat ze disruptief worden

Dankzij een corporate gifting platform kunnen bedrijven op een geavanceerde manier relatiegeschenken geven. Gifting platform Alyce analyseert social data en de internet footprint van beoogde ontvangers, om het ideale geschenk te suggereren. Gekoppeld aan CRM systemen zorgen de software oplossingen voor een simpele plug&play oplossing, die naadloos aansluit bij de manier waarop bedrijven georganiseerd zijn. Vanzelfsprekend bieden ze ook een dashboard waarop je het succes van je campagne kunt volgen – en bijsturen als dat nodig is.

Ook in uitdagende tijden, zoals de corona pandemie, blijven online platformen floreren. Alex Olley, medeoprichter en hoofd Sales & Marketing, heeft een simpele verklaring voor het succes: 

“Juist door de pandemie zijn bedrijven hun cruciale verkoop- en marketingkanalen kwijtgeraakt. Het lukt hen nauwelijks om nieuwe verkoopkansen te creëren en benutten, die ze nodig hebben willen ze overleven. Door hen te helpen hun band met de klant te creëren en verstevigen, helpt Reachdesk die bedrijven nieuwe potentiële klanten te bereiken, deals te versnellen en onnodige ‘churn’ of klantverlies en –verloop te minimaliseren.”

lifecycle communicatie relatiegeschenken platform
Credits: Reachdesk

“Effectieve campagnes gebaseerd op relatiegeschenken zijn alleen mogelijk met sophisticated software oplossingen – die wij als geen ander kunnen leveren! Wij bieden een eenvoudige, gebruiksvriendelijke maar robuuste oplossing, die onze klanten het vertrouwen geeft dat hun marketingbudget wordt besteed aan campagnes met een tastbaar rendement.”

Lees ook:  Hoe maak je het verschil met je concurrenten in de relatiegeschenkenmarkt?

Daarnaast passen steeds meer corporate gifting leveranciers slimme technieken toe. Denk hierbij aan AI ( artificial intelligence) en ML ( machine learning). Deze voeden algorithmes die streven naar meer impact door een relationele benadering waarbij de ontvanger centraal staat bij het geven van geschenken.