Singapore betaalt burgers om gezond te blijven met Apple Watch

Gaat de Apple Watch de hele wereld gezond(er) maken? 

Kan Singapore een gezonde lifestyle stimuleren met reward campagne en smartwatch?

Zagen we eerder dat Apple zijn eigen medewerkers ‘nudged’ om een gezondere lifestyle te adopteren en onderhouden. Nu is het eerste land (!) een 2-jarige reward campagne met Apple gestart.

Singaporese staatsburgers kunnen vanaf oktober dit jaar de nieuwe LumiHealth-app downloaden en tot 380 Singaporese dollars (US $280) verdienen met regelmatig  joggen, mediteren, wandelen en ‘beter slapen’ – en vaccinatiebewijzen!

apple watch lumihealth singapore reward healthy lifestyle video
Singapore presenteert in samenwerking met Apple LumiHealth, een eerste programma in zijn soort dat gezonde activiteiten en gezond gedrag met Apple Watch stimuleert. Bekijk de hele video hier.

Naast het bijhouden van je lichamelijke activiteit biedt de app ook allerlei games en oefeningen,  ontworpen door artsen en fitnessexperts. Deze worden aangepast aan de persoonlijke omstandigheden – geslacht, leeftijd, (start)gewicht enzovoorts.

Rewards voor gezondere lifestyle

Het gezondheidsinitiatief van de regering van Singapore en Apple heet LumiHealth. Een persoonlijk programma om gezonde activiteiten en gedrag met Apple Watch te stimuleren. De Singaporese overheid werkt nauw samen met de tech-gigant om de burgers te helpen meer te bewegen en in het algemeen gezonder te leven met een Apple Watch.

reward campagne apple smart watch singapore lumihealth vitaliteit stimuleren
In LumiHealth reizen gebruikers door werelden met een vriendelijke intergalactische ontdekkingsreiziger terwijl ze beloningen verdienen tot S$ 380 voor het voltooien van activiteits- en welzijnsuitdagingen.

Het tweejarige programma is een primeur in zijn soort, volgens Apple, omdat de overheid hier een forse financiële beloning biedt aan burgers die aantoonbaar gezond proberen te leven. 

Zorgverzekeraars

In de VS werkt Apple al samen met particuliere verzekeraars als Aetna, die serieus aan preventieve gezondheidszorg willen werken, maar Singapore is het eerste land dat een dergelijk programma met de Apple Watch lanceert. Singapore (5,6 miljoen inwoners) kent een universele zorgverzekering die lijkt op die van ons land, een gemengd financieringssysteem waarbij hoge ziekenhuiskosten vergoed worden, patiënten premie betalen en zelf verantwoordelijk zijn voor een deel van de zorgkosten.

Lees ook:  Selfie drone bedrukken met je logo
Premievermindering

In ons land kennen we bijvoorbeeld de ASR Vitality app, waarmee je ‘de aanschafprijs van je activity tracker kunt terugverdienen”. CZ en Menzis bieden korting op die aanschaf aan hun verzekerden. Benieuwd wanneer de zorgverzekeraars hier daadwerkelijk activity trackers gaan aanbieden met kans op premievermindering!

apple wearable smart watch reward campagne gezondheid stimuleren singapore
Met Apple Watch biedt LumiHealth een holistische benadering van welzijn.

Het is interessant hoe vooral de verzekeraars de rol van Big Brother overnemen. Ze kopen immers ook al de data die je auto voortdurend aan de fabrikant doorgeeft. Bieden premiekorting als je een erkend beveiligingssysteem in uw huis installeert. En houden steeds vaker bij of je en hoe je fysiek jouw dagen doorbrengt…