Nieuwe afspraken promotionele acties in Duitsland

Wat het nieuwe Duitse regeerakkoord voor marketing en promotionele acties in petto heeft

Het mag geen verrassing zijn dat onze (in)formateurs jaloers kijken naar het progressieve regeringsakkoord dat de SPD, de Grünen en de FDP  in korte tijd wisten te sluiten. De Ampelkoalition oftewel stoplichtcoalitie (rood-oranje-groen) wist het in korte tijd eens te worden over 180 pagina’s ‘vol linkse snoepjes ( zoals Elseviers Weekblad het omschrijft). 

Het is interessant voor ons na te gaan welke afspraken deze coalitie heeft gemaakt rond marketing en reclame, meer in het bijzonder rond promotionele campagnes. Hieronder hebben we  enkele relevante passages voor je geselecteerd: wie weet hoe ze onze formateurs zullen inspireren!

Het volledige Duitse regeerakkoord is hier te downloaden:  

Geen snoep als cadeau

“We  zullen de bescherming van de gezondheid van de consument versterken en verder onderzoek doen naar stoffen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid.” Reclame voor voedingsmiddelen met een hoog  suiker-,  vet- en zoutgehalte worden verboden voor kinderen jonger dan 14 jaar – weg met de verrassingseitjes? 

cdu logo koekjes verkiezingen 2021

Dat zou echt jammer zijn voor de liefhebbers van de befaamde CDU logo koekjes. Mutti merkel verblijdde kiezers-in-spe met ‘haar’ zandkoekjes als opvallend promotieartikel tijdens verkiezingscampagnes.

En dan het chocoladehart met bedankkaart van SPD-kandidaat Wiebke Esdar voor leraren? Dit soort ‘bedankjes / sluikreclame‘ werden afgezien van de mogelijke schending van het neutraliteitsbeginsel, nog toegestaan. Maar straks op grond van ingrediënten misschien niet meer.

Geen reclame en relatiegeschenken in de gezondheidszorg

“We verminderen de mogelijkheden voor zorgverzekeraars om premiegelden in te zetten voor reclamecampagnes en relatiegeschenken… We  verscherpen de regels voor marketing en sponsoring van alcohol, nicotine en cannabis. “ Daar staat tegenover dat de stoplichtpartijen ” de gecontroleerde verstrekking van cannabis aan  volwassenen voor recreatieve doeleinden mogelijk willen maken in winkels met een vergunning.”  

Lees ook:  Virginia Promo Bill

Lieferkettengesetz

“Wij  steunen een effectieve EU-wetgeving inzake toeleveringsketens, gebaseerd op de UN Guiding Principles  on Business and Human Rights. De wetgeving rond corporate due diligence in  supply chains wordt ongewijzigd geïmplementeerd. Wij steunen het voorstel van de Europese Commissie voor een wet inzake ontbossingsvrije toeleveringsketens. Wij steunen het door de EU voorgestelde verbod op de invoer van producten uit dwangarbeid.”  

Eerlijke concurrentie

“We verbeteren de randvoorwaarden voor eerlijke concurrentie. Deze moeten ook rekening houden met de behoeften van kleine en middelgrote ondernemingen en de aspecten innovatie,   duurzaamheid, consumentenbescherming en sociale rechtvaardigheid integreren… We  zijn voorstander van een gelijk speelveld in de concurrentie en staan achter de ambitieuze regelgeving van de Europese Digital Markets Act (DMA). Wij versterken  het Bundeskartellamt in zijn omgang met  platforms. We promoten digitale start-ups in late-stage financiering en versterken de venture capital allocatie…. We willen het aandeel vrouwelijke ondernemers in de digitale sector vergroten.”