Lego-bouwdozen als relatiegeschenk

Origineel relatiegeschenk idee voor brokers en vermogenbeheerders: LEGO blokjes

De waarde van ongeopende ‘collectible’ Lego-bouwdozen groeit gemiddeld met 11% per jaar! Ze zijn daarmee een betere investering dan aandelen, goud of kunst, zo blijkt uit onderzoek. Je relaties zo’n LEGO-doos geven – of er apart een laten maken, in beperkte oplage – is dus dubbel effectief!

Met de opkomst van de cryptovaluta verliezen traditionele manieren om met je reserve-cash geld te verdienen rap aan aantrekkelijkheid. Zeker onder de jeugd. Als je echter een iets bedaagder type bent, dat niet zo dol is op volatiele koersen, dan zijn er andere alternatieve manieren van beleggen die zeer winstgevend (kunnen) zijn. Denk aan kunst – maar ook aan het verzamelen van…. Speelgoed! 

Lego ruimteschip van 15.000 Dollar

Werd het verzamelen van oud en nieuw liefst ongeopende (MIB, mint in the box) speelgoed tot voor kort gezien als iets voor zonderlingen, kijk nu maar eens naar de prijzen die er bijvoorbeeld op Catawiki voor betaald worden. Inmiddels blijkt ook de aankoop van exclusieve LEGO-sets niet zelden een slimmere investering met hoger rendement dan investeren op de beurs.

Zo kostte de Millennium Falcon (Star Wars) LEGO-bouwdoos in 2007 ongeveer €350 (inmiddels kost hij bij bol.com trouwens €791 !) – een paar jaar later bracht die ‘eerste druk’ op een veiling in Las Vegas maar liefst $ 15.000 op, zo meldt de Financial Times.

Een onderzoek waarover deze week werd gepubliceerd in het tijdschrift Research in International Business and Finance heeft vastgesteld dat sommige limited editions zoals oude LEGO-bouwdozen met 11% per jaar in waarde groeien. Dat is veel sneller dan goud, aandelen en obligaties – de traditionele investeringsvehikels die sinds mensenheugenis de voorkeur hebben bij particuliere en institutionele beleggers. 

Lees ook:  VORTECON - Kinetisch bureau speelgoed met fascinerende beweging

Investeren in vintage speelgoed

Verzamelwaardig speelgoed blijkt zich in dezelfde investeringsklasse te bevinden als zeldzame wijnen, oldtimers, juwelen en sieraden, kunst en antiek. Ze worden vaak veel meer waard dan hun oorspronkelijke verkoopprijs 

De meeste rijkaards kennen het belang van het diversifiëren van hun portefeuilles en voegen wat graag dergelijke verzamelobjecten aan hun mandjes toe. Ongeveer 10% van hun vermogen blijkt dezer dagen gemiddeld te bestaan uit kunstwerken, sieraden en andere verzamelobjecten, die een gerieflijk kussen vormen in perioden van sterk dalende beurzen.

Economische wetenschappers (zo die al bestaan) hebben alle traditionele beleggingsvarianten uit den treure bestudeerd, maar speelgoed als oude dinky toys, blikken vliegtuigen en Barbie-poppen hebben ze tot dusverre genegeerd. Tot dus onderzoekers Victoria Dobrynskaya en Julia Kishilova van de Higher School of Economics van de Universiteit van Moskou (!) besloten de waardeontwikkeling van 2.322 LEGO-bouwdozen die werden uitgebracht tussen 1987 en 2015 te onderzoeken. Ze vergeleken de oorspronkelijke verkoopprijs met die gerealiseerd van MIB sets op online veilingen. 

En wat bleek? Twee tot drie jaar nadat een LEGO-doos uit het assortiment verdwijnt beginnen de prijzen op de secundaire markt te groeien of te dalen, variërend van -50% tot +600% per jaar. De waardeontwikkeling wordt bepaald door aspecten als de oplage van de betreffende ‘editie’ en de populariteit van de bron van deze speciale edities, zoals bijvoorbeeld Star Wars. 

De middelgrote sets leveren het laagste rendement, terwijl zeer grote en, omgekeerd, zeer kleine ‘special issues’ het hardst in waarde groeien. Kleinere LEGO-dozen hebben vaak unieke onderdelen of figuurtjes die nooit in andere releases verschijnen, terwijl zeer grote sets meestal in kleine oplagen worden geproduceerd en aantrekkelijker zijn voor volwassenen.

Lees ook:  Marble Mania: Gratis knikkers PLUS

Geef je relaties een LEGO bouwdoos

Ik zou zeggen: als je iets heel speciaals aan je relaties wilt geven, laat LEGO een bouwdoos(je) maken van het product waar je het allertrotst op bent. Of een ander leuk speeltje bedrukken met je logo. In beperkte oplage.