Wie is Wereldkampioen balpennen verzamelen?

Zo groot is de grootste pennenverzameling ter wereld

Pennen verzamelaar Gerd Reck (58) uit Westrhauderfehn in Oost-Friesland heeft een huis vol balpennen, zo las ik vorige week in veel Duitse kranten, waaronder de Osnabrücker Zeitung. Hij heeft een hoogstaand ideaal: “Ik wil de persoon worden met de meeste balpennen ter wereld”.

Reck, lasser van beroep, heeft na 27 jaar verzamelen naar schatting zo’n 150.000 pennen in huis – als je de dubbele ervan aftrekt minstens 80.000 unieke exemplaren. Ze vullen vele vitrines in de woonkamer, liggen in stapels dozen op zolder en vullen meter na meter planken in zijn eigen man cave. 

Duizenden zijn niet bijzonder, gewoon functioneel, maar hij heeft ze in alle denkbare vormen  en maten. Van cactus tot Egyptische godin, duidelijk branded giveaways of zo groot dat hij ze nauwelijks kan tillen. Sommige maken geluiden of muziek, andere laten langzaam een badpak zakken ( die ken ik nog uit mijn jeugd!).  

Grootste verzameling balpennen ter wereld

De Oost-Friese “Kuli-König” moet overigens nog even door-verzamelen. Want hij is niet de enige die deze schrijfinstrumenten verzamelt. In Nederland zijn rond de 275 verzamelaars verenigd. In 2020 telde de verzameling van onze Woerdense ‘pennenman’ Alex Cornelissen 200.000 balpennen. Marnix Van Colen uit het West-Vlaamse Zedelgem (België) had in 2019 al 96.000 verschillende bedrukte balpennen in zijn bezit. In 2004 meldde het Guinness Book of records ene Angelika Unverhau uit Dinslaken (Duitsland) met 285.150 pennen (exclusief duplicaten). Zij bezit nog steeds het wereldrecord pennenverzamelen.

Angelika verzamelt al sinds haar jeugd bijzondere pennen, maar besloot in 1990 haar hobby serieuzer te nemen. Ze richtte een club op voor balpenverzamelaars die twee keer per jaar samenkomen om pennen te verhandelen.

Lees ook:  Relatiegeschenk Award voor de nieuwe Prodir pen: QS40 Air
Angelika Unverhau grootste verzameling bedrukte balpennen
Angelika Unverhau heeft de grootste verzameling pennen. Credits: Guinness World Records

Volgens de in de Duitse bladen geciteerde voorzitter van de club van Duitse balpenverzamelaars Andreas Hennig is de grootste bekende collectie momenteel de trots van een Deen. Deze pennenverzamelaar zou meer dan 500.000 pennen bezitten. Maar dat is vreemd, want hier is niets over te vinden op de site van Guinness World Records. Mocht je hier meer over weten, inlichten zijn welkom.

ruilbeurs pennen verzamelaars PVN
Er zijn meerdere pennenruilbeurzen per jaar op diverse plaatsen in Nederland. Credits: PVN

Tweedehands balpennen verzamelen

Om grote hoeveelheden balpennen te verzamelen, zal je niet alleen veel pennen moeten stelen en ruilen of marktplaats in de gaten houden. Misschien kan je de pennen opkopen van pennenverzamelaars die overwegen te stoppen vanwege hun leeftijd. Zoals Dhr. Bram Roestenburg. Hij bied zijn verzameling pennen (+/- 26.000) te koop aan op de website van Pennenverzamelaars Vereniging Nederland, afgekort P.V.N. Helaas voor Bram, heeft hij geen zoon of dochter zoals Henk van Rooij. Zijn vader is in 1975 begonnen met het verzamelen van pennen met reclameopschrift. Nadat de man in 1980 overleed, bouwde zoon Henk de pennenverzameling van zijn papa uit naar 70.275 verschillende pennen.