Waarom zijn bedrukte pennen de meest populaire promotieartikelen?

Lang leve de bedrukte pennen! Tja, die eeuwige balpen met bedrukking… kan die nog wel?

Er zijn niet veel promotieartikelen die met trots kunnen vertellen dat ze persoonlijk werden aangeschaft en weggegeven door niemand minder dan… de president van de VS. Toen deze eeuw nog jong was bestelde de 43e president van de VS, George W. Bush, zonder enige gêne een enorme hoeveelheid balpennen van AT Cross in zijn favoriete kleur: donkerblauw.

george bush bedrukte pennen merk at cross
Promotionele pen van het merk AT Cross, met presidentiële handtekening van George W. Bush en de presidentiële zegel bevestigd aan de bovenkant.

Dat zijn veel pennen!

Hij is trouwens niet de enige president met een voorliefde voor bedrukte pennen. Het is in de VS een traditie geworden om met zoveel mogelijk pennen nieuwe wetsvoorstellen te tekenen. Soms wel meer dan twintig, voor één wetsvoorstel. Het lijkt overdreven, vooral als je nagaat dat de pennen tussen de 80 USD en 115 USD kostten. Maar deze bedrukte pennen worden als souvenir naderhand uitgedeeld. Zoals het tijdschrift Time het verwoordde: “Hoe meer pennen een president gebruikt, hoe meer bedankjes hij kan bieden aan degenen die hebben geholpen dat stukje geschiedenis te maken.”

Hoe promotionele pennen worden gemaakt in de Prodir pennenfabriek.

Bedrukte pennen: altijd op nummer 1

De echte promo-gift kenner zal daar echter niet van opkijken. Zij weet, dat custom-pennen sinds jaar en dag uitstekende en dus enorm vaak gebruikte marketingtools zijn. De pen-met-inscriptie kan, duur of goedkoop, overal en altijd ingezet worden. Veel Mintel-rapporten over relatiegeschenken constateren steeds weer dat pennen en andere bureauaccessoires bovenaan de lijst staan van favoriete geschenken om aan personeel, klanten en relaties te worden uitgedeeld.

  1. Goed geschikt voor grote en kleine marketing budgetten
  2. Iedereen gebruikt pennen, dus een dankbaar geschenk
  3. Gemakkelijk bedrukbaar / goede drager van je reclameboodschap
  4. Zeer tastbaar reclameartikel: je neemt het in de hand
  5. Breed inzetbaar: een pen komt altijd van pas.
Lees ook:  Robocop zonnebril bedrukken

Jaloersmakend

Liefst 82% van organisaties blijkt, weer volgens Mintel, pennen te gebruiken als onderdeel van promotiecampagnes. Dus de perceptie dat de (bal)pen eigenlijk niet meer kan is onzin.  Dat wordt bevestigd door de fabrikanten zelf. Een Parker Pen-marketeer zei mij onlangs nog dat collega’s in andere branches jaloers opmerken dat er nauwelijks promo-items zijn die beter werken. Bic-productmanagers zijn het met hem eens: alle markt-data wijzen erop dat pennen in haast elke campagne effectief zijn en blijven, vooral omdat ze zo tactiel, zo tastbaar zijn.

Innovaties

De keerzijde van die alomtegenwoordigheid is, dat marketeers die gaan voor de pen wél meer innovatie zijn gaan eisen. Ze zoeken naarstig naar nieuwe en extra USPs  die het uitdelen ervan een grotere impact zal geven. Minstens eisen ze meer variatie – en geld hoeft daarbij geen probleem te zijn. De penproducenten rapporteren dat kopers steeds meer in staat en bereid zijn om méér uit te geven; vooral wanneer dat interessante extra functionaliteit of gevoelswaarde oplevert.

High tech pennen

Ook worden vrijwel continu nieuwe assortimenten gelanceerd. Parker Pen bijvoorbeeld brengt de ene nieuwe pen na de andere uit. Wat ‘in’ is qua design en mode is daarbij inmiddels net zo belangrijk geworden als bij promotionele kleding of in sectoren als luxegoederen en gadgets. Organisatoren van conferenties vragen steeds vaker om pennen zonder kliksysteem, omdat hun geluid erg irritant kan zijn voor sprekers én deelnemers! Een geavanceerd design wordt ook gewaardeerd – AT Cross heeft gemerkt dat A-merk afnemers als Jaguar, Saab en IBM, steeds vaker high-tech pennen eisen, zoals de Century II.

Lees ook:  Leren sleutelhangers bedrukken met logo of naam
Een kijkje in de BIC pennenfabriek

Zo maak je van je bedrukte pennen een verzamelobject

Het belangrijkste is en blijft, dat logo en naam van de klant zo effectief mogelijk op de pen zichtbaar worden gemaakt. Parker biedt de klant uitgebreide mogelijkheden, die veel verder gaan dan de aloude gegraveerde naam. Parker-pennen van Cadbury en Heinz bijvoorbeeld kenmerken zich door een kleurrijke op- en indruk, passend bij de marketing van het merk. Geen wonder dat bijvoorbeeld op ebay dergelijke pennen inmiddels verzamelobjecten zijn!

heinz promotie pennen verzamelen
Alex is een bekende gast op elke relatiegeschenk beurs. Deze meneer uit Woerden is in Nederland de allergrootste pennenverzamelaar. In dit filmpje zie je hoe hij van een bekende relatiegeschenkleverancier zijn 100.000ste pen in ontvangst neemt.

All-over bedrukte pen

Bic zet in op customizen van de gehele pen, in plaats van alleen het bedrukken van hun bestaande pennen met naam en logo. Mintel meldt ook, dat pennenkopers veel belang hechten aan technologische innovatie, modern design en  kwaliteit, om te voorkomen dat hun relatiegeschenk beschouwd wordt als saai en gewoontjes.

autogarage pen originele bedrukking idee

Originele bedrukking: Deze autogarage weet dat hun pennen vaak worden gestolen, maar biedt korting op olie verversen wanneer klanten ze terugbrengen.

Pen met logo clip

Sommige afnemers bestellen aparte pennen voor vrouwen en voor mannen. Je hebt de multitool pennen, of gadget pennen compleet met ingebouwde powerbank en laserpointer. Ultra platte pennen, handig om in je notitieboek te bewaren. Je kunt de vorm van de clip op een pen helemaal naar eigen wens laten ontwerpen: een logo clip.

Hoe dan ook vormen de pennen maar een beperkte kostenpost in de totale campagne maar zorgen ze voor een relatief hoge buy-in. We kunnen tegenwoordig nog zo digitaal gaan – het fysieke en tastbare blijft belangrijk. Mensen waren en zijn dol op tastbare marketing-items, al was het maar omdat ze heel anders werken dan al die schreeuwerige advertenties die je op straat én op facebook ongevraagd  voorgeschoteld krijgt. Juist daar(om) komen promotionele producten tot hun recht.

Lees ook:  Badpak bedrukken met je eigen print, logo of foto

Hoe veel pennen we ook hebben en gebruiken, niet elk bedrijf geeft pennen weg. Je kunt je dus nog steeds onderscheiden met een mooie pen die de ontvanger dagelijks gebruikt. En als je de nodige aandacht besteedt aan design en techniek, zal je pen nog jaren voortleven en je merk ondersteunen. Wie weet uiteindelijk ook op ebay en marktplaats…