Elke sollicitant een cadeau!

Verbeter de candidate experience met een sollicitatie kado. Dankzij een klein cadeautje kunnen je sollicitanten een goed gevoel overhouden aan hun sollicitatiegesprek, ongeacht de uitkomst!

Dit is waarom sollicitanten cadeaus populairder worden onder HR managers

“Werknemers lokken met schoonmaker van de zaak: Win-winsituatie” opent een recent artikel op rtlnieuws.nl. We mogen dan van de ene crisis in de andere buitelen: de vraag naar arbeid is groter dan het aanbod van arbeid. Dus strooien werkgevers met extra’s als een auto van de zaak of gratis eersteklas OV-abonnementen: ze doen alles om op deze overspannen arbeidsmarkt aan geschikt personeel te komen. Sommigen bieden hun werknemers een abonnement op een schoonmaker, wanneer ze in dienst komen.

We kennen inmiddels, zeker uit de lockdown-tijd van niet zo lang geleden, de gewoonte om nieuwe medewerkers dozen met (branded) goodies te geven om zich welkom te  laten voelen. Een met zorg samengesteld welkomstpakket kan de nieuwe collega niet alleen op prettige manieren veel noodzakelijke informatie bieden, maar ook het gevoel geven dat zij  gewaardeerd wordt als nieuw lid van  het team.

Werving en selectie

De arbeidsmarkt is  dezer dagen extra competitief en organisaties hebben veel hoogwaardige vacatures te vullen. Ze moeten, om aantrekkelijk te zijn als werkgever, al vroeg in de werving- en selectiecyclus onderscheiden van andere potentiële werkgevers. Ze moeten immers zo aantrekkelijk mogelijk zijn voor de juiste sollicitanten, ook voor diegenen die het later toch niet zullen worden. In de VS zien we dan ook dat werkgevers steeds vaker nog een stapje verder gaan met de welcome kit-aanpak. Immers, die welkomstpakketten worden pas uitgedeeld nádat de werving- en selectieprocedure achter de rug is. Dat betekent per definitie dat er op dat moment ook een aantal gefrustreerde en teleurgestelde sollicitanten achterblijft. Mensen die niet enthousiast zullen zijn over de organisatie waaraan zij tot voor kort hun beste krachten wilden geven. 

Lees ook:  Coronaproof kantoor pakket: wat zit er in? Welkom terug op kantoor!

Blije sollicitanten – ook al zijn ze afgewezen

In Fortune las ik hoe sommige startups ervoor kiezen om alle opgeroepen sollicitanten een gift box te sturen, samen met de brief waarmee zij uitgenodigd worden. “Gefeliciteerd, je mag met ons komen praten – je staat op onze long list!” In de doos zitten dan dingen als het onvermijdelijke T-shirt-met-logo  van de organisatie, een cocktailkit, een thermoskan of waterflesje, iets lekkers, wat stickers en een pakkende infographic met de visie en ‘values’.

“Deze swag bag geeft een eerste blik op de experience die je als mogelijke werknemer te wachten staat”, zo stelt een hr-functionaris in het artikel. “We willen dat elke sollicitant, of ze het nu wordt of niet, uit ons sollicitatieproces vertrekt als ambassadeur van onze organisatie.”

Verbeter de candidate experience met cadeautjes voor sollicitanten

Door je kandidaten een positieve ervaring te geven tijdens het wervingsproces, verhoog je meteen je aantrekkelijkheid als werkgever. Ik weet niet of zo’n doos met cadeautjes de teleurstelling van uiteindelijk afgewezen sollicitanten geheel zal wegnemen maar het is in elk geval onderscheidend.

En je laat zien dat je de persoon die zich meldt dankbaar bent voor het vertrouwen dat zij of hij in je organisatie stelt, door zich helemaal bloot te geven in de procedure. Dat is in elk geval een heel andere benadering dan de hooghartigheid waarmee de meeste sollicitanten worden bejegend. Dat heeft iedereen wel eens meegemaakt.