Paar duizend of honderd Euro aanbrengbonus? Misschien zijn er effectievere manieren om personeel te werven.
Eén collega een aanbrengbonus betalen – of al je mensen verwennen?
Hebben jullie ook problemen met personeel werven? Dezer dagen betalen veel werkgevers een forse aanbrengbonus aan een medewerker die een nieuwe collega aandraagt. Kledingketen SuitSupply bijvoorbeeld biedt momenteel 4000 euro voor elke nieuwe verkoper. Door de krapte op de arbeidsmarkt is deze wervingsmethode in zwang, en een paar honderd of duizend euro is véél goedkoper dan een headhunter inschakelen. Vacaturesite Indeed ziet vergeleken met een jaar geleden in bijna twee keer zo veel vacatures termen als aandraagbonus en wervingsbonus staan. Nieuwe mensen binnenhalen op voorspraak van je personeel wordt als betrouwbare selectiemethode gezien.
De beste brand-ambassadeurs!
Blije medewerkers zoeken niet alleen geen andere job – ze zijn ook op de krapste arbeidsmarkt de beste ambassadeurs van je bedrijf. Met zo’n (extreme) aanbrengbonus maak je misschien één personeelslid blij. Maar je kunt het ook anders en breder aanpakken, zo blijkt uit een aardig voorbeeld via de social media. En misschien geeft die methode ook minder onderlinge afgunst…
TikTok
Een blijkbaar heel gelukkige werknemer Tahlia Edwards roemde haar baas onlangs op tiktok als ’s werelds beste, omdat en nadat hij al zijn vrouwelijke werkgevers voor Kerstmis een designercadeau had gekocht. Tahlia werkt voor een marketingbureau en postte een videoclip waarin ze pronkt met een dure Fendi-tas.
@tahliaaedwards When your boss is a legend #marketing ♬ Drilla – ᴊᴏᴇ™️
Ze bedankt haar baas niet alleen, maar roemt ook zijn professionaliteit: ““When your boss is a legend #marketing”.” In het filmpje zie je na Thalia met haar cadeau een stuk of tien collegaatjes bij een zwembad, allemaal met soortgelijke tassen. Onder de tiktok-post vragen tientallen volgers of en hoe ze kunnen solliciteren!
In een vervolg post “Christmas party recap” toont de TikTok-dame een tafel vol met designer cadeaus, van Gucci en Dior. Collega’s showen blij handtassen, maar een houdt een Balenciaga-trui omhoog.
Schakel je hele staf in voor personeelswerving!
Is het budget voor een individuele aanbrengbonus niet efficienter besteed aan een geschenk voor al je medewerkers? Wij hebben hier vaker gewezen op de positieve effecten van zorgvuldig gekozen geschenken aan je personeel, en beschreven hoe je met een welkomstcadeautje ook het wervingsproces kunt versoepelen. Misschien is een leuk geschenk (Dior of Balenciaga hoeft niet per se!) voor je mensen als brand-ambassadeurs op de arbeidsmarkt helemaal geen slecht idee.