Saint Laurent laat wegwerpcamera’s bedrukken

Retro wegwerpcamera bedrukken? Het resultaat van een samenwerking tussen Saint Laurent en Lomography

Lomography, een Oostenrijks camerabedrijf, creëerde met Saint Laurent twee limited edition bedrukte wegwerpcamera’s. De analoge wegwerpcamera bedrukt met met gekleurde sterren is uitgerust met een kleurenfilm. De andere camera, die met het dambord patroon, heeft een zwart-wit film. Leuk voor liefhebbers van experimentele fotografie.

Custom 35mm wegwerpcamera bedrukken

Beide camera’s zijn uitgerust met flitser. De kleurencamera met sterpatroon heeft een extra handige feature. Een speciale filter optie, waarmee je een sepia tint aan je foto’s kunt toevoegen. Beide camera’s zijn bedoeld voor eenmalig gebruik, maar kunnen ook worden hergebruikt en opnieuw worden geladen met een 35mm-film.

wegwerpcamera bedrukken saint laurent zwart wit film
wegwerpcamera bedrukken saint laurent sterren kleurenfilm

Lomography – het is meer dan een merk. Het is ook een community. Vernoemd naar de Russische compact camera ” Lomo Kompakt Automat ” (LCA) – die bekend stond om haar unieke effecten zoals licht lekken, vignet schaduw en rijke, verzadigde kleuren. Een groep Weense studenten ontdekte in de jaren 90 allerlei creatieve analoge fotografie ideeën. En de Lomography Community was geboren. Ook in Nederland vind je Lomografen, lees verder op: www.lomography.nl

Saint Laurent, voorheen bekend als Yves Saint Laurent, is een vooraanstaand Frans modehuis, opgericht door Yves Saint Laurent en zijn partner, Pierre Berge in 1966. De Saint Laurent Rive Droite x Lomography camera’s kosten €45 per stuk. En zijn bij de Saint Laurent Rive Droite-winkels in Parijs en Los Angeles te koop. Maar ook in hun webshop.

Retro gadgets bedrukken

Naast de bedrukte wegwerpcamera, lanceerde Saint Laurent eerder ook hun eigen branded versie van de Rubik’s cube. En een retro-arcade game bedrukt met hun logo en een piemels-en-hartjes patroon.

retro nostalgie spel blokjes puzzel rubik cube
saint laurent retro arcade game bedrukt piemels

De tijd dat wegwerpcamera’s veelvuldig gebruikt werden ligt ver achter ons. Tegenwoordig komen dit soort retro gadgets echter weer in de mode. Millennials en hipsters ontdekken de oude camera van hun opa en oma op zolder. En gaan weer analoge fotografie bedrijven. Dat nostalgie een ’trendy ding’ is, lieten wij in het 2018 relatiegeschenk trend artikel al weten. Dus je eigen wegwerpcamera bedrukken, net als Saint Laurent, lijkt me een prima idee. Mits je een merk bent dat zich op deze jongeren doelgroep richt.

Lees ook:  TBWA\MCR & Voedselbank zetten gepersonaliseerde fortune cookies in

Herbruikbare wegwerpcamera

Je ziet bedrukte wegwerpcamera’s nog wel eens voorbij komen op trouwerijen en festivals. Het voordeel van deze goedkope camera is dus dat hij herbruikbaar is. Ik twijfel sterk hoe vaak dat ook echt zal gebeuren in de praktijk. Dus leuk bedoeld, maar toch minpunten voor duurzaamheid. Wat dit promotieartikel toch leuk maakt is de spanning die je als gebruiker voelt, wanneer je analoge foto’s ontwikkeld moeten worden.