Prosocial spending: Krijgen is leuk, geven nog leuker!

Sharing is Caring!

Weet jij wat ‘prosocial spending’ is? Vast niet. Toch doe je het graag.

Dat blijkt tenminste uit een onderzoek door wetenschappers van Harvard , waarover gerapporteerd wordt in een artikel Prosocial Spending and Well-Being: Cross-Cultural Evidence for a Psychological Universal. Titel en samenvatting vrij vertalend, toont het onderzoek over Prosocial spending aan dat in alle culturen geldt dat mensen nog blijer worden van iets weggeven dan van iets ontvangen! 

Vanuit dat besef ontwikkelde OutsideIn, dat zich als MVO expliciet inzet voor een betere wereld, een innovatieve  manier van relatiegeschenken geven voor organisaties die zelf graag ook iets goeds willen doen!

prosocial spending wear one share one voorbeeld

Wear one, share one! 

Daklozen giftbox

Streetware-supplier Outsidein zet zich als maatschappelijke onderneming vooral in voor de daklozen. Als je bij hen een sweater koopt, geven zij er een weg aan iemand die op straat leeft. Ze hebben nu al – via daarvoor geselecteerde instanties – bijna 100.000 kledingstukken uitgedeeld aan daklozen in 200 steden in 36 landen! 

Volgens dat principe bieden ze nu organisaties ook de mogelijkheid, om prosociaal relatiegeschenken in te kopen. Er kan gekozen worden uit drie hoogwaardige gift boxen, op basis van budget en inhoudelijke voorkeuren. Natuurlijk kan Outsidein de geschenken (wereldwijd) zowel naar het kantoor als naar de thuiswerkers thuis verzenden, zonder dat de schenker daar verder naar hoeft om te kijken.

Geschenken met maatschappelijk thema

Maar dat is niet alles: de besteller kan ervoor kiezen om tegelijk 1, 2 of 3 extra verrassingsdozen aan een dakloze ontvanger te schenken. De inhoud van deze extra dozen is zowel praktisch (gezien de aanstaande winter) als een blijk van erkenning en respect. Ze bevatten een paar dikke warme sokken, een thermische muts, een tas en een thermoskannetje – plus een persoonlijke, handgeschreven kaart om te laten merken dat  ook zij/hij ertoe doet en dat er van ze wordt gehouden. De logistieke kosten van deze extra geschenkdozen neemt OutsideIn voor zijn rekening.  

Lees ook:  Gaan we in de coronacrisis weer voor goedkoop strooigoed?

Juist nu, na twee jaar pandemie, biedt Kerst 2021 de perfecte gelegenheid om mensen in nood te helpen. Tel daarbij op dat relatiegeschenken in 2021 vooral een maatschappelijk verantwoord thema moeten hebben. Redenen genoeg om het voorbeeld van Outside in na te volgen, lijkt mij.