Ethische merchandise: het nieuwe normaal?

Ethische merchandise Jurassic World: Dominion collectie is handgemaakt door ambachtslieden uit Nepal en India

Zo helpt de prehistorie ons naar een betere toekomst!

merchandise jurrasic park 2022

Wanneer op 10 juni aanstaande met de laatste Jurassic Park film, ‘Dominion’,  een einde komt aan een bijna 30 jaar durend tijdperk, begint ook in de promo en merchandise sector een ‘nieuw normaal’ lezen we in Promo Marketing Magazine. Want dit keer gaat de première niet gepaard met een stortvloed van plastic dino’s in alle maten en soorten: Universal Pictures en Amblin Entertainment, de studio’s achter de film, hebben  besloten de betreffende merch exclusief te ontwikkelen met AccompanyCreative, met als gevolg een collectie items die alle met de hand gemaakt worden door ambachtslieden in Nepal en India.

De collectie,  online verkrijgbaar bij Accompany en Ten Thousand Villages, omvat kussens, tassen, keukengerei en andere hebbedingetjes, allemaal  duurzaam gemaakt en fair trade op de markt gebracht.  Momenteel zijn er 11 items beschikbaar, met nog eens 18  andere aangekondigd voor de herfst. De keuze is breed; van met de hand gesneden houten serveerschalen in de vorm van T- Rex-poten tot handdoeken-met-capuchon voor kinderen en gymtassen. En let op: de meeste  items zijn ‘un-branded’! Eigenlijk zijn alleen de kussens voorzien  van het klassieke “Jurassic Park” -logo.

JURASSIC WORLD x ACCOMPANY: Movies + Merchandise + Making a Difference.

Sasha World

Er is veel aandacht, in de webwinkel, voor de makers. Zo wordt uitgebreid verteld over SashaWorld, een non-profit organisatie uit India, die lokale ambachtslieden op allerlei manieren ondersteunt bij het ‘moderniseren’ van traditionele producten.Ten Thousand Villages verkoopt al sinds 1979 producten van Sasha Exports.

Lees ook:  Mid-Century Design vogelhuisjes (alleen voor hippe vogels)

$165M marketing budget Jurassic World: Dominion

Het marketingbudget dat Universal voor “Dominion”  geoormerkt heeft is weer enorm, liefst $ 165 miljoen. Niet al die dollars zullen naar de makers van de  duurzame, kleinschalig handgemaakte merchandise gaan, dat moge duidelijk zijn. Maar de keuze voor groen en maatschappelijk verantwoorde merchandis is toch een positief teken des tijds. Zo helpt de prehistorie ons naar een betere toekomst!