Het is 2021: wie goed doet, goed ontmoet

Dit hebben alle trendy relatiegeschenken in 2021 met elkaar gemeen.

Wat is er in 2021 nieuw en hot in ‘corporate gifting’? 

Wat zijn de laatste trends voor relatiegeschenken in 2021? Zijn er leuke nieuwe gadgets? Zijn er nieuwe business modellen die kansen bieden? Ook op dit kanaal is dat sinds jaar en dag een veel gehoorde vraag vanuit opdrachtgevers én de branche. En het is niet altijd de gemakkelijkste vraag om eenduidige te beantwoorden.

Relatiegeschenken (2020-2021)

Het jaar dat achter ons ligt was wat dat betreft een echte game changer – of toch niet? Onze branche en onze klanten leken aanvankelijk zwaar door de pandemie getroffen te gaan worden – geen beurzen meer, geen grote conferenties, niemand meer op straat… Maar onze creativiteit én de alles rakende digitalisering zorgden voor nieuwe wegen, nieuwe kansen en nieuwe business. Toen de lockdown maart vorig jaar begon bleken promotionele mondkapjes, desinfectiemiddelen, ja zelfs antibacteriële deuropeners (hebben jullie die ooit echt gebruikt?) ineens niet aan te slepen. Al gauw gevolgd door bescheiden of luxueuze boxen, mocktail/cocktail kits en natuurlijk lekkers, lekkers en nog meer lekkers voor thuiswerkers. We gingen niet failliet.

Ineens moesten organisaties in alles laten zien dat ze niet alleen milieubewust waren, maar ook een positieve impact wilden maken op de maatschappij…

Maatschappelijk verantwoord relatiegeschenk

En toen kwam de zomer, die niet alleen weer lekker warm was (klimaat en ecologie) maar ook ineens de hele wereld wees op sociale  rechtvaardigheid kwesties. Ineens moesten organisaties in alles laten zien dat ze niet alleen milieubewust waren, maar ook een positieve impact wilden maken op de maatschappij. Ook met en door hun relatiegeschenken dus.

Lees ook:  Goedkope kerstpakketten overzicht 2021

Meer dan ooit zijn de gevers op zoek naar manieren om hun relatiegeschenken een weergave te laten zijn van hun missie om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. En om zich bewust te tonen van fouten uit het verleden en hun diepgemeende vastberadenheid om die fouten te herstellen. Leveranciers bieden haast standaard de mogelijkheid om een donatie aan een goed doel te doen, in plaats van een fysieke giveaway te ontvangen. De geschenken zelf zijn gegarandeerd milieuvriendelijk en gefabriceerd zónder dwangarbeid. 

Geef je relatiegeschenk een multiplicatoreffect

De inhoud van dozen met leuks en lekkers voor thuiswerkers en andere relaties kreeg eveneens steeds vaker een maatschappelijk thema. De giftbox biedt legio mogelijkheden om items van lokale, bedreigde of kleurrijke ondernemers te steunen. De boodschap die organisaties met dergelijke gepersonaliseerde gift box verspreiden is duidelijk: ze geven niet alleen een klant of werknemer een fraai cadeau, maar ze helpen ook kleine bedrijven en hun werknemers die het meest door de pandemie zijn  getroffen. Zo geef je een geschenk een multiplicatoreffect – ‘wie goed doet goed ontmoet’.

De pandemie heeft ons met andere woorden niet vernietigd – maar ons wel doordrongen van het feit dat we om gewoon te overleven en relevant te blijven ook of juist onze klanten kunnen helpen om ook via hun corporate gifting maatschappelijk relevant te opereren. Lange zin. Wat ik bedoel werd korter samengevat door het Koningsspelen 2021 themalied van Kinderen Voor Kinderen: IK + JIJ = Wij. Een heuse win-winsituatie.