Unieke wervingscampagne ideeën

Een lot uit de loterij voor sollicitanten die een lot uit de loterij blijken

Personeelstekorten: unieke wervingscampagnes en kansen voor giveaways en goodies

Steeds vaker spelen promo’s, goodies en relatiegeschenken een belangrijke rol bij werving en selectie. Giveaways met je logo, maar ook citytrips, cadeaubonnen, tickets voor evenementen of wedstrijden…  Geconfronteerd met het nijpend tekort aan nieuwe medewerkers grijpen recruiters alle marketingtrucs aan om potentiële kandidaten aan te moedigen hun CV te sturen. Eerder wezen wij al op het ruilen van je cv voor een cadeautje. Vorige week schreef ik over de aanbrengbonus voor het aanbrengen van nieuwe collega’s en het belang van je eigen personeel als brand-ambassadors. Een ‘baan’ moet dezer dagen gewoon verkocht worden, zo blijkt.

Personeelstekort

Bijna heel (west-)Europa kampt met tekorten aan gekwalificeerd personeel. Raar maar waar: het lijkt wel of tijdens Covid de werkgelegenheid alleen maar gegroeid is. Zie dit staatje uit LeMonde over de werkloosheid in onze streken.

werkloosheid europa grafiek 2022

Win de hoofdprijs voor je CV

Om kandidaten aan te trekken verzinnen organisaties unieke wervingsmethodes die nog maar kort geleden ondenkbaar waren.  Zo verloot uitzendbureau Lynks Partner in Parijs deze maand een cheque van 100.000 euro ( en andere prjzen) onder allen die vanaf 1 juni hun CV indienen op de website van de campagne. “Il y aura un premier gain de 100 000 euros, trois de 10 000 euros, 16 de 1 000 euros et enfin, 100 coachings avec un expert en recrutement.”  Die laatste prijs, een coaching sessie om je beter te profileren op de arbeidsmarkt, lijkt me in dit kader eigenlijk overbodig, maar goed.

win geld loterij werving medewerkers

De loterij is een noodgreep, zegt Jean-Michel Laurent van Lynx. “In de dertig jaar die ik nu als recruiter werk heb ik nog nooit zo’n krappe markt meegemaakt. Geschikte kandidaten vinden binnen de kortste keren een job, veel van hen nemen niet eens meer de moeite om zich in te schrijven op een job-board.” 

Lees ook:  Is de aanbrengbonus weggegooid geld?

Van werkzoekende naar job-consument

Loterijen om klanten te werven kennen we al eeuwen – maar om personeel te vinden is het een nieuwe techniek. Voor veel recruiters zijn kandidaten ‘job consumenten’ geworden, die met alle marketing-kunsten en -kunde overgehaald moeten worden. En Lynks Partner is niet de enige – gerenommeerde uitzendbedrijf Adecco Luxembourg verlootte reisjes naar Griekenland onder alle mensen die tussen 19 januari en 31 maart minstens één dag gewerkt hadden voor het bureau.

Uitzendbureau Connect geeft kaartjes weg:

Hier ligt een gouden markt voor leveranciers van nuttige cadeaus met opdruk van je bedrijf, van gratis weggevertjes en voor de moeilijkste functies echte ‘relatiegeschenken’…