Kunstmatige intelligentie voor de relatiegeschenken branche?

Een artikel dat ik las, over ontwikkelingen op het gebied van relatiegeschenken in India ( ja mensen, er is meer dan Europa en Noord Amerika), bracht me op het idee om eens te googlen naar AI en cadeaus uitkiezen. Met als resultaat onderstaande bijdrage aan ons blog.

Maken jullie al gebruik van AI-technologie om het relatiegeschenken geven te automatiseren?

De titel van het artikel zegt het al: Hoe [Indiase!] bedrijven AI gebruiken om de online corporate-gifting industrie te transformeren. Daar staat nogal wat! Ik heb hier al eens eerder op de relatiegeschenken sector in India gewezen. E-commerce is big business in India, waar inmiddels 800 miljoen mensen aangesloten blijken op het internet. En ‘gifting’ zowel persoonlijk als corporate, speelt daarin een grote rol. 

Relatiegeschenken: een veranderende markt

Inmiddels is de Indiase middenklasse net zo druk ( of drukker) als/dan wij. Als ontvanger van cadeaus zijn ze kritischer, en geen wonder dat ze zich als gever graag laten helpen bij het zoeken naar het ideale geschenk. Dat gat in de markt wordt gevuld door op AI gebaseerde cadeauportals. Deze portals helpen bedrijven om op elk gewenst moment het ideale relatiegeschenk uit te kiezen – en aan te schaffen. Recent onderzoek wijst uit dat bijna de helft van de Indiase millennials daarbij wát graag de hulp inroept van kunstmatig-intelligente systemen, zodat ze daar niet teveel tijd aan kwijt zijn.

Personalisatie is daarbij ook in India het toverwoord, ook voor corporate gifting. Gifting platforms in India blijken zelfs de social data en internet footprint van beoogde ontvangers te analyseren, om het ideale geschenk te suggereren. 

Lees ook:  Uitnodiging voor je online bedrijfsuitje met hoge attentiewaarde
ai kunstmatige intelligentie gifting platform relatiegeschenk idee
Alyce: AI-platform voor relatiegeschenken

AI & ML

Veel online gifting platforms experimenteren met behavioural economics. Het doel is om de psyche van elke klant te doorgronden, en zo het (gewenste) effect van het geschenk te optimaliseren. Of dat nu plezier, dankbaarheid, meer klantentrouw of aankoopbereidheid is. Een opkomende trend blijkt de inzet van AI en ML (machine learning) algoritmen om bedrijven te helpen geen gelegenheid voor het geven van relatiegeschenken te missen. Van jubilea, feestdagen tot verjaardagen of andere prijzenswaardige gebeurtenissen.  

Niet alleen in India. Ook in de VS zijn ze op dit gebied verder dan bij ons. Alyce, een AI-gebaseerde startup voor gepersonaliseerde relatiegeschenken, haalde daar begin 2021 $30 miljoen op. We benoemde het bedrijf al in een eerder artikel over relatiegeschenk platformen.

Ik ben benieuwd of er hier in Nederland of België ook al ervaring wordt opgedaan. Zo ja, stuur me een mailtje