Hak maakt slim bord voor kinderen

Dankzij dit slimme bord van Hak eten kinderen meer groente. Echt waar!

Waarmakers ontwierp voor groentefabrikant HAK een kinderbord: ‘Het Helpende Bord’. Een bord dat kinderen aanzet om meer groenten te eten. Simon Akkaya and Maarten Heijltjes vertaalden verschillende wetenschappelijke inzichten naar fysieke kenmerken die het eetgedrag beïnvloeden. Het resultaat is keramisch bord dat kinderen onbewust stimuleert om meer groenten te eten.

Voedsel als medicijn tegen overgewicht

Wageningse emeritus-hoogleraar Ruerd Ruben benadrukte in het FD deze week nogmaals het belang van gezond eten. Op jonge leeftijd te veel calorieën en te weinig vitaminen eten, maakt mensen op latere leeftijd ‘heel erg gevoelig voor overgewicht’, wijst onderzoek volgens Ruben uit.

Hoe gevaarlijk overgewicht is, heeft de coronapandemie afgelopen anderhalf jaar nog weer eens pijnlijk onder de aandacht gebracht, memoreert hij. Dat stimuleert volgens hem een nieuwe discussie op de VN-Voedseltop: ‘Zie voedsel meer als een medicijn.’ Want een investering van één euro in betere voeding bespaart tijdens de levensduur van een mens zeventien euro aan uitgaven aan gezondheidszorg, volgens Ruben.

ontwerp groentebord kinderen hak

Het Helpende Bord van Hak

HAK wil met het Helpende Bord op een praktische manier ouders en de kinderen een helpende hand bieden om het structurele probleem dat kinderen te weinig groenten eten, aan te pakken. In de praktijk blijken kinderen gemiddeld niet boven de 73 gram/dag groenten uit te komen. En dat terwijl de gezondheidsrichtlijnen in die leeftijdsgroep tussen de 100-150 gram groenten per dag adviseren. Daarnaast eet 40% minder dan vijf dagen per week groenten.

Perceptie speelt een sleutelrol in de hoeveelheid voedsel die we consumeren.

Veel, zo niet alle ouders herkennen het probleem dat kinderen liever hun groenten niet opeten. Het is een dagelijkse strijd om je kroost gezonde dingen te laten eten. Vermoeiend, vanuit het perspectief van de ouders, maar voor Waarmakers een interessante ontwerpuitdaging. En voor Hak een interessant promotioneel product!

Lees ook:  ‘Succes zaaien’ met grappig zaad geschenk

Nudging kinderbord: zo eten ze meer groenten

Met uitgebreid literatuuronderzoek in de hand, benaderden HAK en DDB Unlimited studio Waarmakers om een ​​bord te ontwerpen voor kinderen. Het Hak kinderbord werkt aan de hand van 5 wetenschappelijke uitgangspunten zo lezen we in hun persbericht.

 1. Spiegelen
  Het brein van een kind spiegelt zich continu aan dat van zijn of haar ouders. Ze doen niet wat jij zegt, ze doen wat jij doet. Het bord is daarom niet vrolijk en van plastic met een afbeelding erop, maar rond en van keramiek. Net als dat van papa of mama. Dit zorgt ervoor dat een kind het gezonde eetgedrag van de ouders makkelijker volgt.
 2. Delboeuf illusie
  Het bord is groter dan een gewoon kinderbord, hierdoor lijkt de portie groente kleiner. Voor de hersenen lijkt de maaltijd zo veel beter behapbaar. Door ook een verhoogde en gekleurde rand weg te laten wordt dit effect, dat de Delboeuf-illusie heet, versterkt.
 3. Meer = meer
  Als er meer van iets op je bord ligt, eet je er automatisch ook meer van. Een verdieping in het bord zorgt ervoor dat je meer groenten kan serveren, zonder dat het meer lijkt.
 4. Smaakvoller door kleur, maar wel de juiste!
  Een witte ondergrond zorgt ervoor dat onze hersenen de groente aantrekkelijker vinden, waardoor ze als smaakvoller worden ervaren. De plek waar de groenten liggen is de witste plek op het bord. Dit helpt om de groente nóg aantrekkelijker te maken ten opzichte van de rest van de maaltijd.
 5. De weg van de minste weerstand
  Eten dat dichter bij je ligt, belandt ook makkelijker in je buik. Dat kan door het bord te draaien met de groente naar het kind toe.
Lees ook:  Je eigen knuffel maken: ontdek de fabrikant Budsies
hak kinderbord groente eten

Hak bord voor kinderen uitverkocht

De Helping Plate wordt in Nederland geproduceerd door Royal Goedewaagen. Hij is te koop bij de Bijenkorf, in de webshop. Direct na de introductie op 14 januari ontstond bij de webshop van de Bijenkorf een run op het bord. Volgens HAK directeur Marketing en Innovatie Nicole Freid is het Helpende Bord een groot succes.  

“Nadat de eerste batch borden binnen drie dagen in de webshop van de Bijenkorf al was uitverkocht, en er nieuwe geleverd moesten worden, riepen we in koor ‘Help het bord is op’. Tegelijkertijd waren we in euforie en eerlijk gezegd ook wel overdonderd door de impact na de lancering.”