Wat is punker dan de bieb?

T-shirt met de opdruk “Wat is er punker dan de bieb?” brengt $100K op voor openbare bibliotheek.

De openbare bibliotheek van Mount Pleasant ( D.C.) wordt enthousiast gesponsord door de Mount Pleasant Library Friends. Toen de voorzitter van deze vriendenclub, ene Carlos Izurieta,  onlangs jarig zou zijn, besloten zijn medebestuursleden een t-shirt voor hem te bedrukken met de vraag “What’s more punk than the Public Library?”. 

Izurieta, die als tiener en twintiger een enthousiaste Punker was en zelf in een punkband speelde zei immers altijd dat de punk-beweging  (‘Iedereen kan toch muziek maken?’) en de openbare bibliotheek dezelfde idealen hadden: verheffing van het volk. 

Toon je liefde voor de bibliotheek

En het toeval wilde, dat bibliothecaris Chelsea Kirkland ook net een flyer met een gelijkende boodschap gemaakt had voor de D.C. Punk Rock Flea Market. Een jaarlijkse rommelmarkt ten bate van de bieb. Ook zij, opgegroeid in San Francisco, was in haar jeugd overtuigd punker en ziet veel raakvlakken tussen de twee werelden. Misschien kreeg ze daarom ooit haar baan? 

Hoe dan ook, de eerste 50 bibliotheek t-shirts vlogen de deur uit. En tot heden verkochten ze 7.000 bedrukte shirts , met een nettowinst van ruim $100.000. Dat succes ging dus snel viral. Hetgeen weer een groot aantal nieuwe leden voor de Mount Pleasant Library Friends opleverde, zo lezen we in de Washington Post van 4 september jl. 

Bibliotheek merchandise

Een inspirerend verhaal voor marketeers van bibliotheken. Breng je bibliotheek eens onder de aandacht met andere promotiematerialen dan flyers, posters en banners. Wellicht zijn jullie ook een beetje punk! Jullie bibliotheek merchandise hoeft natuurlijk niet zo uitgesproken. Ik zie de KB hier nog niet mee wegkomen. Maar met merchandise zet je fans om in promoters. Laat je trouwste leden hun liefde zien voor de bieb. Open een fanshop!

Lees ook:  Expo Dubai Swag: kamelenzeep
bibliotheek merchandise bibliotheek marketing
Credits: Toronto Public Library