Beledigende merchandise van Christie’s?

Christie’s merchandise met het thema ‘Art Handler’ leverde het merk vooral veel kritiek op. Maar het leek het exclusieve veilinghuis zo’n goed idee: samenwerken met de even exclusieve ‘global fashion and media’ gigant Highsnobiety (what’s in a name?). Het idee was een exclusieve collectie Art Handler sweatshirts, t-shirts en draagtassens op de markt te brengen (prijzen $125, $65 of $50). “Nou en?” hoor ik jullie zeggen.

Christie’s smakeloze “Art Handler” merchandise verwijderd na kritiek

Nou dit dus: ‘Art handler’ is de benaming, niet van de veilingmeester of kunsthistorici die de hele dag de kostbaarste stukken beoordelen en verkopen, nee, art handlers zijn de timmerlieden die de transportkisten maken, de extreem voorzichtige krachtpatsers die de kunstwerken daarin opbergen en weer uithalen, de telefonistes, kortom het voetvolk van de organisatie. Ongetwijfeld dachten de beslissers dat ze zich met deze geste inclusief en solidair toonden, en dat Christie’s exclusieve klanten de grap zouden inzien en zich graag zouden tooien in zo’n nederig kledingstuk.

Pronken met andermans ellende in Christie’s merchandise?

Maar dat gold niet voor de werkers zelf – die waren beledigd en woedend. Die worden namelijk notoir onderbetaald en uitgebuit, zo zeggen de leden van de Art Handler’s Alliance, een vakbond-in-oprichting. “Wij krijgen voortdurend te horen dat de werkgevers zich niet kunnen veroorloven om de arbeidsomstandigheden te verbeteren en ons meer te betalen,” zo klagen zij.

Ze maken haute couture van onze werkkleding, hoe durven ze!

Art Handler’s Alliance

In april 2020, aan het begin van de pandemie, heeft bijvoorbeeld dat andere exclusieve huis Sotheby’s meteen 12% van zijn werknemers ontslagen – veel grote veilinghuizen hebben hun personeelsbestand sindsdien nooit meer op sterkte gebracht. Terwijl het aantal veilingen alleen maar toeneemt!

Lees ook:  Politieke humor en stijl: senator Fetterman's merchandise

Awkward streetwear

De promotiefoto’s voor de zogenaamde streetwear lieten arbeiders op een gevaarlijk hoge ladder zien, zwaaiend met een ‘Art Handler’ totebag of een telefoniste die in Art Handler t shirt jongleert met 7 buitenlijnen waarop blijkbaar biedingen binnenstromen. 

“The way they portray us as art handlers, the commodification of our style and jobs and specifically the exoticization of the working class, exploiting the concept of art handler to appeal to the hypebeast collectors of their recently launched Streetwear department, is cringey to say the least,” aldus een verontwaardigde representant. “Ze maken haute couture van onze werkkleding, hoe durven ze!” 

Christie’s merchandise voor wanabe ‘Art handlers’ is inmiddels van de website van het bedrijf gehaald. Tsja, inhaken op de streetwear /fanwear hype is niet voor iedereen weggelegd. Dat blijkt maar weer. Awkward indeed…