Typische Gentse relatiegeschenken

Deze zomer was ik in Gent. Geheel onverwacht raakte ik aan de praat met een Vlaamse collega schrijver en tevens Gentkenner. Wat volgde was een stadstour ‘off the beaten track’ dat resulteerde in vele inspirerende Gentse relatiegeschenk ideeën. En een stevige zondagochtend kater.

De lekkerste/beste Gentse relatiegeschenken volgens Gentkenners

Geheel in de traditie van Filips de Stoute trakteerde Gent die avond op Bourgondische feestelijkheden: hartige hapjes, zoete zaligheden en alcoholhoudende drank. Hier volgt een opsomming van klassieke en nieuwerwetse Gentse specialiteiten, ideale Gentse relatiegeschenken. Met dank aan onze ’tourguide’ Marieke Van Hoestenberghe (Freelance copywriter/coach/taaltrainer) en haar metgezellen.

Zoek je authentieke, handgemaakte en eerlijke producten uit België? Kijk uit naar het Handmade in Belgium label, dat aantoont welke producten kwaliteitsvol en authentiek zijn.

1. Cuberdons

Oké, het mag eigenlijk geen verrassing zijn dat deze typische Gentse snoepjes (ook wel ‘neusjes’ genoemd) in onze toplijst Gentse relatiegeschenken voorkomen. Cuberdons zijn even sterk verlijmd aan Gent als de Stroopwafel aan Nederland plakt. Een veilige geschenkkeuze, tenminste als je weet van welke leverancier je moet kopen. Want er woedt al jaren een snoepjesvete, om wie de enige echte cuberdons maakt. Carl Demeestere (Carl Cuberdon) en Sonny Breine hebben elkaar de (snoepjes)oorlog of neuzekesoorlog verklaard, en vechten er soms letterlijk op los. Gentse neuzekes kun je ook prima bestellen van Jo Geldhof, hij is de derde generatie aan het roer van Confiserie Geldhof.

Gentse snoepjes Cuberdons

2. Ganda Ham

Basically is dit de Serranoham van Gent. De gedroogde ham (of hesp) is vernoemd naar de oud-Keltische naam voor de stad Gent: Ganda. Het duidt op het samenvloeien in de vorm van een hand van de rivieren Leie, Schelde en Lieve. Ganda Ham wordt erkend als Belgisch traditioneel streekproduct. Blijkbaar kun je het ook goed combineren met een Brusselse wafel en wat guacamole. Leuk als relatiegeschenk, of in het kerstpakket.

Lees ook:  PromGift gaat over Product Media

3. Tierenteyn mosterd

De Tierenteyn familie is de grootste in Gent wat mosterd betreft. Hun Mostaard Fabriek is gevestigd op de Groentenmarkt in Gent, strijdtoneel van de Neuzekesoorlog (zie Cuberdons), waar ze met de hand hele mooie grijze stenen potjes met mosterd afvullen en sluiten met een kurken dekseltje. Je kunt ze ook bestellen in normale glazen potjes zonder al teveel tierlantijntjes.

mosterd gentse relatiegeschenken ideetjes

4. Sneeuwballen

Sneeuwballen: in Gent wordt je er het hele jaar mee doodgegooit. De ‘sneeuwbal’ is er zelfs officieel erkend als streekproduct. Een wolkje van vanille met daaromheen een flinterdun chocolade laagje, afgewerkt met poedersuiker. Een goede sneeuwbal is krokant en smelt op je tong als sneeuw voor de zon. Die ballen bestel je bij confiserie Larmuseau, waar ze trouwens ook heerlijk traditioneel Italiaans ijs maken.

5. Alice Gent

Alice Gent is niet een product, maar een producent van heerlijke patisserie zoals pralines (bonbons in Nederland), chocolade en heerlijke fruittaarten. Als je op zoek bent naar klassieke no-nonsens gerechten vol met smaak dan zit je hier goed. Laat een luxe goodiebag samenstellen, niet in de tearoom, maar in hun winkeltje om de hoek op de Sint Michielsstraat 3. 

zakelijke geschenken patiserie gent

6. RoomR

De naam klinkt meer als een nieuwe uitdager van AirBnB of Booking.com maar RoomR is een ambachtelijk aperitief gemaakt van vlierbloesem. Giet je wel eens wat vlierbloesemsiroop in je G&T of andere cocktails? Deze lijkt er op, maar dan met een beetje alcohol erin. Met een beetje cava krijg je een ‘coupe fleur’. Ze verkopen ook kant-en-klare geschenkverpakkingen, maar het flesje is ook al grappig om te zien.

roomr roomer gent

7. Ouwen Duiker

Ook bekend als ‘de duikboot’ of ‘diepzeeduiker’, terwijl de echte naam Ouwen Duiker niets te maken heeft met water, het betekent oude snoepkont… Niet gepasteuriseerde American pale ale met een alcoholgehalte van 7%. Dit super fruitige biertje wordt gebrouwen nabij Gent door Hedonis Ambachtsbier in Brakel. Wat een toepasselijke naam voor een brouwerij. En afgezien van het drinkadvies op de website van de brouwer kan ik je vertellen dat het absoluut geen doordrinker is! Heerlijk Gents relatiegeschenk!

ouwen duiker bier uit gent

Ongetwijfeld ben ik nog meer originele Gentse relatiegeschenken vergeten te vermelden. Maar ik kijk uit naar mijn volgende bezoek aan deze stad, waarna ik hopelijk het lijstje met typisch Gentse geschenk ideeën kan verruimen. Tot die tijd blijven tips welkom via ons contactformulier.