Ook Nike betreedt het Metaverse

Nike vraagt 7 ‘virtuele producten’-trademarks aan voor branding in NFT’s en videogames zoals Fortnite

Fortune meldt dat Nike in oktober een zevental ‘trademarks’ heeft gedeponeerd bij het U.S. Patent and Trademark Office, voor digitale caps, sneakers, zonnebrillen, tassen, rugzakken en andere sportartikelen.  Het gaat hier om zowel de Nike- als de Jordan-collecties, samen met de iconische Swoosh- en Jumpman-logo’s en de slogan “Just Do It”. Deze virtuele goodies zijn bedoeld voor videogames met veel in-game aankoopmogelijkheden zoals Fortnite of NBA 2K.

Als een merk als Nike zoiets doet, dan kun je erop wachten tot anderen snel hun voorbeeld zullen volgen. Nike is trouwens lang niet de eerste die het idee ontdekte van ‘virtuele merchandise‘ – digitale kleding en en andere objecten voor videogames en andere virtuele omgevingen. Inmiddels zijn er al heel wat Grote Merken die niet alleen avatar-spullen aanbieden, maar ook de zgn NFT’s, non fungible tokens, unieke digitale beelden die worden gecertificeerd en geverifieerd via blockchain-technologie. Een Dolce & Gabbana NFT-collectie bracht in oktober tijdens een veiling ongeveer $ 5,7 miljoen op!

Beperkte oplage fysieke / virtuele goodies

Het is nog niet duidelijk hoe Nike de trademark ‘producten’ verder zal gaan inzetten. Maar het ligt in de lijn der verwachtingen dat er t.z.t. ook fysieke (analoge?) varianten van op de markt zullen komen. Waarschijnlijk ook in beperkte oplagen, zodat ze extra waarde voor verzamelaars – en Coca-Cola zelf – zullen genereren.

CocaCola NFTs digital bubble jacket
Uit de eerste reeks NFT’s van Coca-Cola : digital bubble jacket.

We zien steeds meer merken de mogelijkheden van virtuele goodies verkennen. Coca-Cola experimenteert met een ‘digitale automaat’ die puffers uitspuwt. Of beter gezegd, NFT-versies ervan. Andere merken, zoals de Los Angeles Dodgers en Uniqlo (met zijn “Animal Crossing“-lijn), hebben ook digitale merchandise uitgebracht met een fysieke tegenhanger.

Lees ook:  Potentiële marketing toepassing van NFT’s

Virtuele relatiegeschenken

Het Nederlandse MKB zie ik nog niet zo gauw op deze toer gaan, maar je weet maar nooit. Want voor ’s werelds grootste brands groeit er al een intrigerende nieuwe markt. Dat is duidelijk. Ik wacht nog steeds op het eerste virtuele relatiegeschenk.