Maastricht ontwerpt eigen waterkaraf als relatiegeschenk: eigewies krefke

Een typisch Maastrichtse waterkaraf met een vorm geïnspireerd op de contouren van de meanderende Maas

Maastricht heeft een eigen waterkaraf, geïnspireerd op de rivier de Maas, die 2000 jaar geleden de basis vormde voor het ontstaan van de stad. De stadskaraffen, vooralsnog 2500 in totaal, zullen dagelijks worden gebruikt in het Stadhuis en worden ingezet als relatiegeschenk.

De stadskaraf heeft als doel de creatieve maakindustrie te etaleren en maakt onderdeel uit van een breder actieprogramma om de creatieve sector verder te versterken. 

maastricht glasfabriek karaf relatiegeschenk
Credits: Jonathan Vos
sjang niederwieser maastricht glas relatiegeschenk
Credits: Jonathan Vos

100% Maastrichtse waterkaraf

De stadskaraf is een volledig Maastrichts product. Het glas is gemaakt in de Maastrichtse vestiging van glasfabriek O-I en ingepakt bij de Maastrichtse Toeleverings Bedrijven (MTB). Het is de eerste in een collectie glaswerk die geïnspireerd is op de kronkelende loop van de Maas.

In de toekomst zal de serie worden uitgebreid met – onder andere – een drinkglas (het MaasGlaas) en een vaas (de MaasVaas). Het ontwerp is van Sjang Niederwieser, een Maastrichtse kunstenaar. In 2020 werd Niederwiesers collectie lampen bekroond met een Best of Year Award van Interior Design Magazine uit New York.

Vakmanschap en talent

Maastricht is van oudsher een industriestad. Vivianne Heijnen, wethouder voor economie van de gemeente Maastricht, kwam met het idee voor de karaf. “Toen ik voor de coronacrisis het Maastricht Institute of Arts en een aantal maakbedrijven bezocht, was ik ontzettend onder de indruk van het talent, de ontwerpkracht en het vakmanschap dat ik daar aantrof. Met projecten als deze proberen we al het moois dat we bedenken en maken in Maastricht te laten zien en verbinden we verbeelding en vakmanschap.” 

Lees ook:  Oldenzaal zoekt relatiegeschenk

Personeelsgeschenk 

Voor ruim duizend stadskaraffen is alvast een bijzondere bestemming gevonden. Het Maastricht UMC+ Oncologie Centrum en onderzoeksinstituut GROW van de Universiteit Maastricht zijn samen door de Europese Organisatie van Kanker Instituten (OECI) erkend als Comprehensive Cancer Center. De medewerkers krijgen de karaf uitgereikt als blijk van waardering voor het binnenhalen van dit belangrijke certificaat. 

Prof. dr. Bernd Kremer, medisch directeur Maastricht UMC+ Oncologie Centrum: 

…Trots zijn we zeker ook op onze medewerkers die zich dagelijks inzetten om patiënten de best mogelijke oncologische zorg te bieden. Deze karaf is een prachtig gebaar van de gemeente, een erkenning voor al het werk van ons hele team.

Een mogelijk alternatief voor de Maastrichtse waterkaraf is deze karaf gegraveerd met de skyline van Maastricht. Verkrijgbaar voor € 19,90 via Bol.com